Szecessziós magazin

Tartalom:


Ez év márciusában jelentek meg magyar nyelven - a monarchia és egyben a premodern épitészet nagy alakjának - Otto Wagnernek az irásai valamint kitünő bevezető tanulmányok. Ennek kapcsán megvizsgáltuk Wagner és a budapesti épitészet ma is látható kapcsolatait.

A könyv 136 oldalon mutatja be, kimondott szándéka szerint, Kaposvár ismert és kevésbé ismert szecessziós építészeti értékeit, épületenként 4-5 fényképpel, korabeli fotóval, valamint a megfelelő építészeti és helytörténeti adatokkal. Ismertetjük a könyv fejezeteit, és néhány részletet is bemutatunk...


Ismert, hogy Nagy Sándor a magyar szecesszió megteremtésében vitt vezető szerepet a gödöllői művészek közt. A művésztelep felbomlása után, a szecessziós stílus lehanyatlása után, kitérőkkel ugyan, de nem hagyott fel az eszményeivel és u.n. posztszecessziós stílusban újabb remek üvegablak- és freskósorozatokat alkotott, ha csak szerény támogatás mellett is.

A Szenes-Ház
Puha Titusz fotói

A Szenes-Ház
Puha Titusz fotói


Bemutatjuk Budapest egyik legszebb szecessziós lakóházát, a Szenes-házat. A bemutató Puha Titusz kezdeményezésére készült, a megadott fotósorozata és néhány más fotó segítségével. A ház tervezőjéről, ifj. Nagy Istvánról kevés információ ismert, az épületről hasonlóképp. Ha olvasóink részleteket ismernek az épület történetéről, és elküldik címünkre, azt szívesen vesszük.

Körösfői emléktúra 2012
Körösfői legszebb freskói

Körösfői emléktúra 2012
Körösfői legszebb freskói


A túravezetőnk Kriesch György, nem más mint Körösfői-Kriesch Aladárnak a századforduló egyik legnagyobb művészének unokája. Budapest, Gödöllő, Zebegény helységekben voltunk, virtuálisan pedig a marosvásárhelyi freskókat mutatjuk be friss képekkel.
A Körösfői Kriesch Aladár tervezte, Róth Miksa által kivitelezett Fiumei úti mozaik vázlatát nemrég fedezték fel és állították ki a Gödöllői Múzeumban A vázlatot és a kész mozaikot hasonlítjuk össze Puha Titusz beküldött képei segítségével. A vázlatos terv és a remek Róth Miksa kivitel itt...
Mottó

"Nincs semmi mentségünk, hogy bármit alkossunk, ami nem meglepően szép."

William Morris


A te magazinodA dekoráció, most a XXI század elején ismét aktuális, az ornamentika és a díszítés igénye is visszatért, a szecesszió korszaka felértékelődött. Több olvasónk is küldött képeket és szöveget szecessziós témában Marosvásárhelyről, Pozsonyból, Kaposvárról, Budapestről, Szabadkáról, stb. Amennyiben szecessziós témában szöveget, képeket küldesz szívesen közöljük. Mert ez valóban a te magazinod (is).

Cimünk:

szecessziosmagazin@gmail.com

Itt lentebb lehet válogatni régebbi számainkból, vagy akár téma szerint is.

Téma válogató


Vélemény, infoEmail címe (kötelező megadni, csak így megy el az üzenet):

A mi email címünk :
szecessziosmagazin@gmail.com

Facebook

Friss hírek, vélemények, tetszik :)
A Szecessziós Magazin Facebook oldalán a friss szecessziós eseményekről olvashatunk úgymint kiállitás megnyitók, könyvbeszámolók, séták, stb. Ugyanakkor azonnali vélemények, reagálások, az olvasók közti kapcsolatok helye a Facebook. Válassza itt a tetszik jelet vagy iratkozzon fel itt a Facebookra.

Régi számaink

2011
1.szám

Párizs, 1900
Rippl-Rónai Liszt metszete
Kolozsvári szecesszió
Tóth Szvetlána - tüzzománc
Victor Horta évforduló

2011
2.szám

Bukrán Edit - kerámia
Spiegel Frigyes épület
A Lindenbaum ház kapcsán
A páva az art nouveauban
Keresztes Gyula köszöntése
Rippl-Rónai, valamint új műtárgyak


2011
3.szám

Róth Miksa üveg
Gresham - Balogh Eleonóra üveg
A Bedő-házbeli ólomüvegablak
A nagyszentmiklósi kincsről
Rippl-Rónai, valamint új grafikák2012
4.szám

Bécs és Budapest
Kaposvári szecesszió
Nagy Sándor Pesterzsébeten
A Szenes-ház Budapesten
Körösfői emléktúra
Fiumei mozaik


2012
5.szám

Mucha a rajzzseni
Rozsnyai J. előadása:
Magyar Szecesziós építészet
Márkus Géza, az építő festő
az Olbricht-házról
Plakátművészek, Paris 1900


2012
6.szám

A groteszk
A Kék Templom
Marosvásárhely - Ólomüveg
Tematikus útikönyv
Schiffer-villa ablaka
Spiegel F.: Üllői 21.