Szecessziós magazin
Szecessziós magazin


KAPOSVÁR SZECESSZIÓS ÉPÍTÉSZETE

Könyvismertető


    

Szigetvári György - L.Balogh Krisztina - Ifj.Lőrincz FerencEgyik kedves olvasónk, H.Molnár Katalin hívta fel a figyelmet a fenti, a közelmúltban megjelent könyvre. Mint megírta Kaposvár ugyan nem mondható kimondottan a szecesszió városának, de több rangos épület van e stílusban, valamint sok a szecessziós részlet a városban.

A könyv 136 oldalon mutatja be, kimondott szándéka szerint, Kaposvár ismert és kevésbé ismert szecessziós építészeti értékeit, épületenként 4-5 fényképpel, korabeli fotóval, valamint a megfelelő építészeti és helytörténeti adatokkal. A könyv fejezetei:

I.rész: A szecesszió építészetéről röviden

II.rész: Élet a városban

III.rész: Séta a századelős Kaposváron (33 épület bemutatása)

IV.rész: Építészeti részletek

A könyv a Felhasznált irodalom felsorolásával és részletes Név- és tárgymutatóval zárul

A kiadás a Kaposvár Polgáraiért Egyesület érdeme, ez egy civil egyesület, ami saját anyagi gyűjtéséből áldozott erre a célra. Megvásárolni jelenleg csak Kaposváron lehet, a városi Tourinform irodában és a Dózsa György utca 17. szám alatti könyv és ajándékboltban

A következőkben ízelítőnek néhány kaposvári részletet közlünk e sikeres könyvben bemutatottakból. (nagyítás illetve más részletekért KATT az itt látható képekre)

KÖZÉPÜLETEK ÉS LAKÓHÁZAK

illusztrációként: a Csiky Gergely Szinház


    

Csiky Gergely Szinház

A város első kőszínháza 1911-ben készült el Magyar Ede és Stahl József tervei alapján. A színház összes színpadi berendezését kaposvári vállalkozók készítették. A plasztikus homlokzatú épület műemléki védettségét a korában mérnöki bravúrnak számító, nagy fesztávú vasbeton szerkezeteinek köszönheti. Eredetileg nyári színháznak épült... (folyt. a könyvben)


A épülettel kapcsolatos alapinformációk:

Eredeti elnevezése: Nemzeti Szinház

Építés éve: 1911

Építtető: Kaposvár város

Tervező: Magyar Ede és Stahl József

Kivitelező: Melocco Péter

Ornamentika: Borovitz Imre

Asztalosmunkák: Szarka János

ÉPITÉSZETI RÉSZLETEK

illusztrációként: betétrácsok


    

Betétrácsok

A ma fellelhető műlakatosmunkák jelentős részét a bejárati kapuk és az ablakok betétrácsai teszik ki. A fémek könnyen alakíthatóak és könnyed hatást keltenek, de masszív anyagok, így az eredetileg védelmi céllal készült... (folyt. a könyvben)


A könyv nagy érdeme, hogy az építészeti részletekkel külön oldalakon foglakozik. Egy-egy kategóriában a legszebb 4-6 építészeti részletet mutatják be a szerzők, plusz egy eredeti tervrajzot.


Néhány témát itt felsorolunk:

Párkányok díszítőelemei

Szalagdíszek

Füzérdíszek és koszorúk

Mellvéddíszek

Növényi díszítőelemek

Férfiarcok és fejek

Női arcok és fejek

Ablakok keretezése

Színes üvegek

Ablakok

Kapuk

stb.


A részletes kép és szöveganyagot négy - különböző időszakokból származó - térkép teszi teljessé, az ötödik térkép pedig a könyvben tárgyalt épületeket tünteti fel a mai Kaposváron.