Szecessziós magazinA Szegedi Szecessziós Napok programjai
SZEGED, 2018.

2018. június 9 - 10.


Varázslatos stílusról szólt a június 9-10-i hétvége: a Szecessziós Napok jegyében ingyenes programok sorozatával vártuk a Reök-palotában az Art Nouveau szerelmeseit. A Reök-palota mint Szeged legismertebb szecessziós épülete kiindulópontként szolgált minden egyes programhoz – még a Szeged szecessziós gyöngyszemeit felderítő városi séták is a palotából indultak, és ide tértek vissza.


Városnéző séták

A tematikus városnéző séták keretében a hétvége folyamán négy alkalommal kalauzolták a Szeged építészeti remekei között a látogatókat a hivatásos idegenvezetők: június 9-én 10 és 16 órakor indultak a séták, június 10-én pedig 10 és 15 órakor. Mindegyiket nagy érdeklődés övezte, még szegediek is csatlakoztak hozzájuk, hogy jobban megismerjék hétköznapjaik helyszínét. Az alábbi képen: Szeged, Kárász utca 16., Unger-Mayer ház, tervezte Magyar Ede és Sebestyén Endre (Zielinszky), 1908 - 1911. Fotó Szecessziós Magazin
Reök-palota, épületbejárás

Nemcsak a várost, hanem magát a Reök-palotát, Magyar Ede építészeti remekét is bejárhatták az érdeklődők. Csikós Ildikó népszerű, mindig maximális létszámmal induló palotasétája június 9-én 14és 19 órakor kezdődött, június 10-én pedig 16 órától fedezhették fel a kíváncsi vendégek a palota ritkán látogatható részeit. Olyan épületrészeket is bejárhattak, amelyek hétköznap, a képtár látogatásakor nincsenek nyitva. Hogy milyen a függőhidakról lenézni, vagy hol közlekedtek a cselédek, milyen alacsony is valójában a cselédlépcső? A séta résztvevői ezt is megtapasztalhatták.
Tárlatvezetések, „kincskereső” gyerekfoglalkozások


A palotában nem csak a szép terek, hanem a REÖK aktuális kiállítása, a XVII. Táblaképfestészeti Biennálé is díjmentesen megtekinthető volt az egész hétvégén. A kortárs hazai festészet színvonalas, sokszínű seregszemléjét Csúri-Magosi Rita tárlatvezetésével tekinthették meg június 10-én 13 órától a palotában. Ez az európai szemléletű, résztvevői aktivitásra építő tárlatvezetési módszer arra törekszik, hogy kapcsolatot teremtsen a szemlélő és az alkotás között, a tárlatvezető egyfajta mediátor-szerepet vállal ebben a folyamatban, ahogy hétköznapinak tűnő kérdésekkel, felelevenített élményekkel könnyebben értelmezhetővé teszi a műveket. Ezek a tárlatvezetések nem az összes képet próbálják belezsúfolni az egyórás programba, hanem 5-6 alkotást emel ki, melyek egy adott témakörhöz köthetők – ennek az alkalomnak a vezérfonala a vidék és a város kontrasztja volt, és hogy miként jelenik meg a távolságuk, eltérő életmódjuk a kiemelt alkotásokon.

Ezt a módszert, hozzáállást természetesen a gyermekek esetében is sikeresen lehet alkalmazni – június 10-én délelőtt játékos, „kincskereséssel” egybekötött gyermek múzeumpedagógiai foglalkozást tartott Csúri-Magosi Rita a 6-12 éves korosztálynak. Ez a játékos ismerkedés a művészettel például úgy is megvalósulhat, hogy a nonfiguratív festményekkel eljátszhatnak a kisebbek, hogy ki milyen formát fedez fel egy-egy képen, a geometrikus alkotások pedig akár remek színezőkké is válhatnak, ha csak a körvonalaikat hagyjuk meg. Ez a közelítés, érdekessé tétel nem egyszerű feladat a múzeumpedagógusok számára, de kellő kreativitással és türelemmel valóban felül lehet írni azt a hibásan rögzült asszociációt, hogy múzeum, galéria olyan unalmas hely, ahol nemhogy csendben kell maradni, és semmihez sem lehet nyúlni, de még csak nem is izgalmas.

Június 10. Vasárnap, 14:00

A szépség lázadása / A szecesszió Szegeden


Míg a sétákon a szecesszió mindennapi oldalával ismerkedhettek meg a látogatók, Csizmadia Edit „A szépség lázadása” című előadásán a szegedi szecesszió történetéről tudhattak meg érdekességeket, többek között a Reök-palota építészéről, Magyar Edéről.Június 9. Szombat este

Esti fényfestés


A szombat esti fényfestés átöltöztette a Reök-palota íves falakkal határolt átriumát. Az egyedi vetítési technikának köszönhetően megnézhették a látogatók, milyenek lennének az íves falfelületek, ha a szecesszió féktelenül burjánzó indamintái és a világhírű mester, Alfons Mucha képei borítanák be őket. A vetítés varázsát fokozta a lágy zene, ennek segítségével még könnyebben ráhangolódhatott a közönség egy másik kor művészetére. A fényfestés ideje alatt még be lehetett járni a palotát, így sokféle perspektívából megcsodálhatták a színes mintákkal borított felületeket.


Fotózás, fotózkodás


A szecessziós hangulatot csak fokoztuk, és mindenkinek elérhetővé tettük – haza is vihetik emlékbe, vagy megoszthatják a barátaikkal azt a fotót, amit a szecessziós fotósarkunkban készítettek a vendégek. A Mucha-képekkel díszített paraván előtt korabeli ülőgarnitúrán fényképezkedhettek a REÖK-be látogatók.

A sokrétű népszerűsítésrőlKiállítások a Magyar Ede téren


Nemcsak az épületen belül, hanem a palota előtti téren – mely már a Magyar Ede tér nevet viseli – is megismerkedhettek a nézelődők az Art Nouveau stílussal. Kültéri kiállításunk szegedi szecessziós épületekről készült drónfelvételekből, valamint a közép-európai régió szecessziós építészetét bemutató tablókból állt. A képanyagban és információkban egyaránt gazdag kiállítással mindenki találkozhatott, aki a Magyar Ede tér felé vette útját.

Maguk a programok többféle korosztályt is megszólítottak: a gyerekek, a fiatal felnőttek és az idősebb generáció is saját igényeinek megfelelően fogadhatta be az élményeket.
A tájékoztatás media felületei


A REÖK által használt összes socialmedia platformon megtekinthették előre meghirdetett programjainkat az érdeklődök, amelyben felhívtuk figyelmüket az előzetes regisztráció szükségességére – ugyanígy tettünk a hivatalos szegedi programokat összesítő honlapon is. Offline hirdetéseink, valamint a frekventált (turisták által is gyakran látogatott) helyszíneken elhelyezett szórólapjaink, illetve a nyomtatott sajtóban való megjelenés pedig lehetővé tette, hogy azokhoz is eljuttassuk az eseményünket, akik nem az online felületekről tájékozódnak elsődlegesen. Természetesen így is érkeztek olyan látogatók, akik nem értesültek az összes programról, őket viszont tájékoztattuk az aktuális lehetőségekről, induló programokról. A Reök-palotába és a Szecessziós napi programokra közel ötszázan látogattak el.