Szecessziós magazinA Szecesszió Világnapja
SZEGED

2017. június 10 - 11.


A Szecesszió Világnapját (június 10 - Gaudi és Lechner évforduló) minden év június 10-hez legközelebbi hétvégén, előadások, kiállítások, séták, publikációk formájában ünnepeljük. Szeged, mint a Réseau Art Nouveau Network nemzetközi szecessziós szervezet tagja (RANN Partner: Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft, Tourinform Szeged) gazdag programmal jelentkezett, a Tourinform és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szervezésében.

Június 10-én két ingyenes sétán is részt vehetnek az érdeklődők:
11 órától a Magyar Edéről elnevezetten,
15 órától pedig a legszebb szecessziós épületeket bemutató kétórás sétán. Előzetes regisztráció szükséges a részvételhez, melyet a szegedi Tourinform irodában tehetnek meg.

Vasárnap, 11-én, 15 órától pedig a Monori András vezette 2,5 órás sétára csatlakozhatnak az érdeklődők, mely során közel húsz szecessziós épületet nézhetnek végig a résztvevők, melyek helytörténeti érekességeivel is megismerkedhetnek. A séta ára egységesen 1000 Ft.


Corso Kávéház - képeslap, Szeged, 1917

A saroképület földszintjén működött az egykori Corso kávéház. Az első világháború időszakában Horváth Ferenc vendéglője, 1926-tól pedig mint Dreher Sörcsarnok üzemelt. (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest. A kép nem kereskedelmi céllal közölhető - Katt a nagyításhoz és a képsorozathoz)

A szépség lázadása


A szépség lázadása
A szecesszió Szegeden az építészeten innen és túl
vetített képes előadásSzeged 2016-ban csatlakozott a Szecessziós Városok Hálózatához (RANN, Réseau Art Nouveau Network). A jelentős szecessziós örökséggel bíró városokat tömörítő nemzetközi szervezetnek világszerte csupán alig több mint 20 város a tagja.

A Somogyi-könyvtár a Szecesszió Világnapja június 10-i rendezvényeihez kapcsolódó előadásán az érdeklődők megismerhetik a századforduló meghatározó stílusirányzatának megannyi szegedi vonatkozását a képzőművészettől az irodalomig. A vetített képes előadásban esik szó képző- és iparművészekről, könyvekről, folyóiratokról, moziról, táncról és természetesen építészetről is. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a programra!

Helyszín: Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár;
Szeged, Dóm tér 1–4., alagsori klub
Időpont: 2017. június 13. (kedd) 17.00

Előadó: Csizmadia Edit (helyismereti könyvtáros, Somogyi-könyvtár)

         "A magyar Gaudi"


Kiállítás
"A magyar Gaudí"
140 éve született Magyar Ede, a szegedi szecesszió építészeMájus 18-tól július 1-ig tekinthető meg „A magyar Gaudí” – 140 éve született Magyar Ede, a szegedi szecesszió építésze című kiállítás a Somogyi-könyvtárban.

A kiállítás korabeli dokumentumok segítségével idézi fel a századforduló idején alkotó zseniális művész tragikusan rövid életútját. A látogatók megismerhetik szecessziós épületeinek egyedülálló formanyelvét, mely ma is meghatározza Szeged belvárosának hangulatát.

A kiállításhoz egy újabb esemény kapcsolódott a Múzeumok Könyvtári Éjszakáján, 2017. június 24-én, szombaton: tárlatvezetés: 20.30 és 22.30 órakkal kezdődőleg.

Ezen a weboldalon látható épület- és épületrészletképek a Kárász utca 16. alatti Unger-Mayer házról készültek, tervezte Magyar Ede és Sebestyén Endre (Zielinszky), 1908 - 1911. Fotó Szecessziós Magazin (2016 június)„A magyar Gaudí” – 140 éve született Magyar Ede, a szegedi szecesszió építésze című kiállítás a Somogyi-könyvtárban május 18-án (csütörtök) 16. órakor nyílt meg. A vendégeket Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató (a jobb oldalon) köszöntötte. Középen Csizmadia Edit (Gyűjteményi és helyismereti osztály) a kiállítás összeállítója. A kiállítást megnyítja Brunner Atilla művészettörténész. (KATT az alábbi képre, képsorozat indul, benne többek közt egy könyvritkaság és egy látványterv)


Az alább közölt képen, a Múzeumok Könyvtári Éjszakáján egy pillanatfelvétel
a tárlatvezetésről (amit június 24-én 20.30 és 22.30 órakkal kezdődőleg szerveztek). Tárlatvezető Csizmadia Edit.