Iparművészeti Múzeum
Szecessziós magazin


Június 6-án, szombaton a múzeumban váltott érvényes belépővel a programok ingyenesen látogathatók, a tárlatvezetéseken és az épületsétán való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.


Kiállítások - Expositions

2015. június 6., szombat 10.00 – 18.00Lechner, az alkotó géniusz

A programok középpontjában az UNESCO világörökségi várományos listáján szereplő Lechner Ödön-életmű áll ami megítélése az elmúlt években jelentős mértékben átértékelődött.

A lechneri formák gazdagsága, fantáziavilága, művészetének újító megoldásai, egyéni stílusa kiemelik őt a hazai építészek sorából és egyenesen a 19. század végének halhatatlan, világszínvonalú mestereinek élvonalába sorolják, többek közt a katalán Antoni Gaudí, a belga Victor Horta, a skót Charles Rennie Mackintosh és az osztrák Otto Wagner mellé.

A kiállítás Lechner Ödön építész (1845–1914) munkásságának teljességét kívánja bemutatni. Ezeket a látogatók az építész eredeti tervein és rajzain, valamint egykorú és a jelen kiállítás céljára készült fényképeken ismerhetik meg. A Lechner munkásságában oly nagy szerepet játszó ornamentika részletrajzai, az ihletőként szolgáló kiadványok, a megvalósulás fő eszközének számító Zsolnay kerámiaelemek ugyancsak bemutatásra kerülnek.

Lechner a Creative Genius

Ödön Lechner (1845–1914), one of the greatest figures in Hungarian architecture, and certainly its most original, deserves a prominent place among the international talents from the turn of the century, among the Catalan Antoni Gaudí, the Belgian Victor Horta, the Scottish Charles Rennie Mackintosh and the Austrian Otto Wagner.

This exhibition presents the whole scope of the work of the architect Ödön Lechner. Special attention is paid to five major works, nominated for UNESCO World Heritage Site status: the Kecskemét City Hall, the parish church of Budapest-Kőbánya, the Museum of Applied Arts, the Institute of Geology, and the Postal Savings Bank. Visitors can familiarise themselves with these through the architect’s original plans and drawings, as well as period and modern photographs. Working drawings of the ornaments so crucial to Lechner’s work, the publications which inspired him, and examples of the Zsolnay ceramic in which they were realized are also presented.
Egy ritka épületséta az Iparművészeti Múzeumban

A rare building walk in the Museum of Applied Arts

(találkozás az aulában, jegyváltás előzetesen)

2015. június 6., szombat 12.30 - 14.00A pincétől a padlásig

Egy a pincétől a padlásig, az épület tetején levő teraszig terjedő épületséta, amely során a századforduló időszakát próbáljuk meg feleleveníteni és olyan helyekre is eljutunk, ahová egy hagyományos belépőjeggyel nem tudnánk. Idegenvezető: Lengyel Vera.

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztráció itt
From the basement to the terrace on the top of Museum

We get to places where with a traditional entrance ticket we could not. Guidance in hungarian by Lengyel Vera - advanced registration is required. Send an e-mail


Guided tour - Tárlatvezetés - Visite guidée

2015. június 6.11:00-12:30. Tárlatvezetés magyar nyelven. Lechner egyéni szemszögből – a Lechner, az alkotó géniusz című kiállítás belső tereit tervező Demeter Nóra építész vezeti a látogatókat. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.
14.00-15.30. Visites guidées en français Lechner, le génie créatif. Inscription à l'avance est nécessaire. (Tárlatvezetés francia nyelven a Lechner, az alkotó géniusz című kiállításban. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.)
14:15-15:45. Guided tour in English Exposition, Lechner a Creative Genius. Advanced registration is required. (Tárlatvezetés angol nyelven a Lechner, az alkotó géniusz című kiállításban. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.)For all guided tours must make advance reservations for visits.
Pour toutes les visites guidées doivent réserver à l'avance pour les visites.
E-mail


Kérjük, hogy részvételi szándékát e-mailben előzetesen legyen szíves jelezni.

Regisztráció itt

Előadások a díszterembenMerényi György: Zsolnay eozin mázai a szecessziós építészetben.
A lüszteres mázak és a szecesszió.

A historizmus korában nemcsak elmúlt korok stílusait, hanem az elfejtett technikákat is megújítani kívánták. Az európai porcelánmanufaktúrák egymással versengve kutatták az iszlám világban elterjedt lüszteres mázak előállításának titkait. Kísérletezéseik nyomán a színárnyalatokban játszó, felcsillanó máz azonban a „fin de siecle” hangulatában fogant Art Nouveau-hoz illeszkedett igazán. A nosztalgiának és a titokzatosságnak is egyik kifejezője lett a kemencék tüzében megszülető, sejtelmesen csillogó irizáló máz. A Zsolnay Vilmos és munkatársai által kikísérletezett lüszteres máz „eosin” fantázianévvel, ötvennél több minőségével-árnyalatával e korszak legtökéletesebbjei, ezáltal legszebbjei közül való. Az „aranyos máz” létrejötte, a pécsi gyár számára egy máig utolérhetetlen aranykor tetőződése is volt egyben. A szecesszió ízlésvilágához igazodó épületeken, ezek homlokzatain is megjelenő eozin máz az e célra gyártott csempéken és díszítő elemeken fokozhatta az épületek eleganciáját. Az iszlám építészet kivételével kevés példát találunk arra, hogy lüszteres kerámiát, ilyen felületeket innovatív módon alkalmaztak volna az épületeken, különösen ezek homlokzatain. Az Osztrák-Magyar Monarchia korában létrejött épületeinken megjelenő lüszteres felületek -Zsolnay eozinjai- ezért is különlegesek és egyedülállóak a korszak építészetében.Brunner Attila: Szecesszió a periféria centrumaiban. Az alföldi városok modernizációja az épületornamentika tükrében

Az art nouveau, a szecesszió jellegzetesen nagyvárosi, világvárosi jelenség, amelyet a modern életkeretek megváltoztatása iránti igény hozott létre. Olykor azonban érdemes kitekinteni a kisebb városokra is, amelyeket ugyan léptéküket vagy lélekszámukat tekintve nem lehet az európai metropoliszok mellé helyezni, de a modernizáció vívmányai e városok képén is erőteljes nyomot hagyott, s épített örökségük napjainkban egyre több figyelmet kap. Az előadás a díszítőművészet, az ornamentika szempontjából vizsgálja Szeged, Kecskemét, Cegléd, Nagykőrös, Kiskunfélegyháza és Csongrád néhány kimagasló szecessziós emlékét. Milyen üzenetet hordoznak díszítményeik? Milyen kapcsolatban álltak építészeik? Hogyan ragadhatók meg az egykori építtetői igények s miről mesélnek az építési iratok?Iparművészeti Múzeum

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.Telefon: +36 1 456-5107
E-mail küldés
             A Szecesszió Világnapja - Iparművészeti Múzeum 2015 június 6