Iparművészeti Múzeum
Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
  A szecesszió világnapja alkalmából programjaink és az ahhoz kapcsolódó kiállítások 1000 Ft-os napijeggyel látogathatóak. A külön regisztrációhoz kötött programok esetében kérjük, e-mailben jelezze részvételi szándékát. A regisztráció a visszaigazoló e-maillel válik véglegessé.


Kiállítások - Expositions

2014. június 7., szombat 10.00 – 18.00A Bigot-pavilon. Szecessziós épületkerámiák Párizsból

The Bigot Pavilion – Art Nouveau Architectural Ceramics from Paris

Alexandre Bigot - a francia Zsolnay - szecessziós épületkerámiai mintakollekciója, a Bigot-pavilon, amelyet Radisics Jenő 1900-ban a párizsi világkiállításon a „szecesszió világkiállításán” vásárolt, eddig még soha nem került bemutatásra. A mellékleten a fríz elem oroszlán alakjával, a kiállított Bigot-pavilon része, a tavalyi római nagy sikerű kiállítás plakátján szerepelt.

A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében

Masters of Art Nouveau in the Collection of the Museum of Applied Arts

A Rómát nemrég megjárt kiállítás anyagának nagy részét jelentő üveg- és kerámiatárgyak – Louis Comfort Tiffany, Émile Gallé, a Daum fivérek és a Zsolnay-gyár főműveinek – bemutatását ékszerek (René Lalique) és kárpitok (Rippl-Rónai József, Otto Eckmann) kiállítása teszi gazdagabbá. Képünkön az egyik gyönyörű plasztikai alkotás, François-Raoul Larche asztali lámpája, modellje a kor leghíresebb táncosnője Loïe Fuller volt (itt részlet a műből).

Gyűjtők és kincsek

Collectors and treasures

Az állandó kiállítás a Múzeum európai rangú gyűjteményének történetét páratlan műtárgyakkal és gyűjteménycsoportokkal mutatja be. Számítógépes játékok és folyamatosan megújuló múzeum- pedagógiai foglalkozások kapcsolódnak a tárlathoz és a műtárgyakhoz. A kiállított kincsek és a koncepció alaposabb megismerését kiadványok segítik: ingyenes leporelló és „Az idő sodrában” című illusztrált díszalbum.Városi séta: "Lechner a Ferencvárosban",

(csak engedéllyel látogatható helyeken is)

(a séta az Iparművészeti Múzeumból indul, találkozás a pénztárnál, jegyváltás előzetesen)

Erre a sétára már betelt a lista

2014. június 7., szombat 10:00 - 12:00

A Lechner a Ferencvárosban sétát Baldavári Eszter és Hutvágner Zsófia művészettörténészek vezetik. A séta során az Iparművészeti Múzeum épületében általában nem bejárható részt is felkeresnek, Lechner Ödönről és az épületről kapunk szakszerű, de egyben lenyűgöző ismertetést.

Képünkön egy-egy engedéllyel látható részlet, megtekintésük a résztvevők számára egy ritkán adódó lehetőség.

A séta második részében Lechner Ödön saját házát keresik fel, annak részleteit nézhetjük meg az épület külső homlokzatán és belsejében.

(Erre a sétára már betelt a lista...)

Egy ritka épületséta az Iparművészeti Múzeumban

(találkozás az aulában, jegyváltás előzetesen)

2014. június 7., szombat 11:00 - 12:30


Az épületsétát Csenkey Éva művészettörténész vezeti akinek a nevéhez kötődik Zsolnay kerámiák első, nagy hírnevet szerzett nemzetközi kiállítások szervezése. Ebből az alkalomból most a Rómából visszatért "A szecesszió mesterei" kiállítás tárgyait mutatja be.

Mint az Iparművészeti Múzeum Kerámia Osztályának korábbi őre, a múzeum Zsolnay gyűjteményébe is elviszi a résztvevőket, ami a mindennapi látogatók számára még nem elérhető. Láthatjuk a Zsolnay műremekeket, meghallgathatjuk azok stílusfejlődésének történetét és sok más érdekes részletet.

A bemutató séta az Iparművészeti Múzeum udvarán zárul. Ma itt látható az épület lanternája. Ugyanis az épület 2010 novemberében életveszélyessé vált és beavatkozásokra volt szükség. A kupolát díszítő 11 méter magas, több tonnás súlyú lanternát óriásdaruval leemelték és itt helyezték el.

(Erre a sétára már betelt a lista...)


Guided tour - Tárlatvezetés - Visite guidée

2014. június 7.Guided tour in English by Barbara Bessac. ”The Bigot Pavilion – Art Nouveau Architectural Ceramics from Paris”, ”Masters of Art Nouveau in the Collection of the Museum of Applied Arts”Tárlatvezetés magyar nyelven „A Bigot-pavilon – szecessziós épületkerámiák Párizsból” és „A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében” c. kiállításokon Balla Gabriella művészettörténész vezetésével (erre a tárlatvezetésre már betelt a lista)
Visites guidées en français par Barbara Bessac. "Le pavillon Bigot - art nouveau bâtiment-céramique en Paris ", "Les maîtres de l'Art Nouveau in collection du Musée des arts appliqués"


For all guided tours must make advance reservations for visits. Max.number: 25 persons / Guided Tour
Pour toutes les visites guidées doivent réserver à l'avance pour les visites. Max.nombre: 25 personnes / Visite guidée
Kérjük, hogy részvételi szándékát e-mailben előzetesen legyen szíves jelezni. Max létszám 25 fő/tárlatvezetés


E-mail here/e-mail küldés itt

Délutáni programok/előadások a könyvtárban

1. blokk


Rozsnyai József: Az Erzsébet nőiskola, a lechneri formanyelv jeles alkotása. A Baumgarten Sándor tervezte, kiérlelt lechneri szecesszióval szoros rokonságban álló épület, a Postatakarékpénztár egyik legközelebbi rokonának is mondható. Az előadás az építés történetét tervezi ismertetni és az épület művészettörténeti helyét igyekszik meghatározni.

Beöthy Mária: Árkay Aladár, Bírák és Ügyészek lakótelepe. Szecessziós és modern párhuzamok Árkay tervezési elveire hatott a korabeli angol lakáskultúra, a finn nemzeti romantika, és a magyar népművészet. Épületei szinte szobrászi alkotások, a változatos lakóházak festői részletekkel harmonikus összhangot hoznak létre. Egy magyaros épület nem más – vallotta – mint nemzeti variációja a művelt nemzetek építészeti értékeinek.

Székely Gábor: A kecskeméti Iparos Otthon. A magyaros szecesszió kibontakoztatásában meghatározó része volt a Lechner Ödön leghűségesebb tanítványainak tartott építészpárosnak, a 70 éve a holokauszt áldozataként elhunyt Komor Marcellnek és a 150 éve született Jakab Dezsőnek. Az Iparos Otthont gazdag, polikróm üvegmozaik és kerámia díszei, valamint kovácsoltvas erkély- és ablakrácsai összművészeti alkotássá teszik.

(Ezekre a fenti előadásokra már betelt a lista...)


15.30-16.30 Szünet

Az előadások szünetében 15.45-16.15-ig Kinect vezérléssel működő múzeumi információs rendszer bemutatójaDélutáni programok/előadások a könyvtárban

2. blokk

Merényi György: Nikelszky Géza, a szecesszió művésze, a Zsolnay-gyár tervezője. Nikelszky Géza iparművész, festő , író (1877-1966), 1899-től kezdve évtizedekig volt a pécsi Zsolnay-gyár meghatározó tervezője. Tervezői munkássága forrása az újszerűt lázasan propagáló -a korábbiakat felváltani kívánó, természet közeliséget hirdető új összefüggéseket is kutató- szecessziós formavilág és a magyar népi kultúra vizuális tradícióinak az e formavilággal való összehangolása volt.

Puha Titusz: Budapest századfordulós épületeinek térképe. Az előadás egy internetes megvalósítás első szakaszáról számol be. Az elmúlt két év során Budapest századfordulós - e periódus új törekvéseinek megfelelő - közel ezer épületét fényképes adattárba rögzítették, amit térképes felületen jelenítettek meg. A sok ezer képes gyűjtemény lekérdezhető. A következő év feladata a képek kulcsszavakkal történő jellemzése, további lekérdezhetősége.

(Ezekre a fenti előadásokra már betelt a lista...)

Iparművészeti Múzeum

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.Telefon: +36 1 456-5107
E-mail: e-mail küldés
Kapcsolattartó: Margittai Zsuzsa
Belépés: 1000 Ft

             A Szecesszió Világnapja - Iparművészeti Múzeum 2013 június 8