Szecessziós magazin


Június 5-án, pénteken 11.00 órakor
a gyulai Vigadóban
képes beszámoló és vetitettképes előadás:


Brüsszel - egy magyar kiállítás képeiA Szecessziós Világnaphoz is kapcsolódva látványos szecessziós témájú hazai kiállítás nyílt Victor Horta városában, Brüsszelben, 2015.május 26-án. A kiállítást szervezte Sógor Csaba EU P.-i képviselő, Erdélyből. A kiállítás kurátorai Papp Linda és Zámbó Lilla voltak Budapestről.

MAGYAR SZECESSZIÓS ÉPÍTÉSZET EURÓPÁBAN


Mintegy 150 színes kép segítségével, döntő többségében Bagyinszki Zoltán fotóival került bemutatásra Európa számára... a magyar szecessziós építészetünkből egy reprezentatív válogatás magyar és angol nyelvű kísérő szöveggel. A legfontosabb múlt-századi alkotó művészek, tervezők és európai szintű műveik kerültek a tablókra.A képek válogatása során figyeltek arra, hogy a magyarországi épületcsodák mellett Erdély, Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja is reperezentálva legyen. Tehát egykor, Magyarországon készült szecessziós épületeket mutattak be Magyarországról, Romániából, Szlovákiából, Ukrajnából és Szerbiából. (Fenti kép: Raichl palota bejárata, Szabadka, Szerbia)

Vetítettképes előadás

A magyar szecessziós építészet legszebbjei
és Gyula hasonló értékeiA brüsszeli kiállítás képes bemutatója után a fenti címmel Bagyinszki Zoltán vetítettképes előadása következik. Az előadás a Brüsszelben kiállított képekből, a Nagy Magyarország legjelentősebb szecessziós épületeiből válogat, de emellett Gyula jelentős épületeit is bemutatja. A város ismertebb építészei, tervezői a századforduló idejéről : Mende Valér, Pfaff Ferenc, Székely László, N. Szabados József.
A Szecesszió Világnapja