Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet

2014. június 10.

Rendezvények a Szecesszió Világnapja alkalmából


Az intézmény négy épületbemutató sétát hirdet:
9 órai kezdettel magyar,
11 órakor angol,
13 órakor magyar és
15 órai kezdettel magyar nyelven.

A séták kb. 1 órásak. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges, csak azokat tudjuk majd beengedni, akik a listán szerepelnek. Egy sétára maximum 40 fő jelentkezhet a muzeum@mfgi.hu email címen.


Itt most a következőkben tekintse meg rövid képes ismertetőnket:
Rövid ismertető az épületről:


A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet 1898–99 között felépített székházát kifejezetten a magyar földtan számára tervezte Lechner Ödön, és ennek számos jelét tapasztalhatja a látogató. Rögtön az épületbe való belépéskor egy hatalmas „barlangban” találjuk magunkat, de számos őslénytani témájú motívum is ékesíti a falakat.Lechner emellett magyaros díszítést is szívesen alkalmazott, a bejárat mögötti szélfogó ajtók maratott üvegeinek mintázata például emlékeztet egy cifraszűr mintázatára.

A tető csúcsán a négy ősmagyar alak által tartott 2 méter átmérőjű Földgömb, valamint a kristályokra emlékeztető csúcsok a földtant idézik, míg a pécsi Zsolnay gyárban készült kétféle kék színű cserép a víz és az ég egységét szimbolizálja. A belső udvar egyik falán egy címerre lehetünk figyelmesek, ez Lechner Ödön „aláírása”, azaz az ő családi címere finoman elrejtve a sok egyéb díszítés között. Az itt következő kép Nagy Anita felvétele ( www.checkmybudapest.blogspot.com )A Cherepy kiállításban a látogatók a káprázatos színekben pompázó világító ásványokban gyönyörködhetnek:Az épületbemutató sétákra mindenkit szeretettel várunk. Kérjük jelentkezésüket a muzeum@mfgi.hu email címen és szíveskedjenek megírni melyik sétára jelentkeznének a 9 órai, 11 órai (angol nyelven), 13 órai, 15 órai kezdetűekből.