Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
 

A Vám- és Pénzügyőr
Múzeum

Ez a fentebb illusztrált, a valóságban egy hatalmas és ritka ép állapotban fennmaradt századfordulós üvegablak a hajdani Schiffer-villa épületében található. Ma a villában a Vám- és Pénzügyőr Múzeum tekinthető meg és természetesen egyúttal ez a ritka szép belsőépítészeti környezet is.

A múzeum munkatársai valamint a Vám- és Pénzügyőrség szervezete rendkívüli gonddal, sok hozzáértéssel és szeretettel óvja az 1995-ben megnyított állandó kiállítást és annak környezetét, ugyanakkor lehetővé téve a művészettörténeti értékű Munkácsy utcai Schiffer-villa látogatását.

A múzeum címe:
Budapest VI., Munkácsy u. 19/B.
Megközelíthető földalattival (a Bajza utcai megállónál), 4-es busszal és 72-es trolival.

A villa és a múzeum előzetes bejelentkezés és időpont-egyeztetés alapján tárlatvezetéssel megtekinthető.


Vám- és Pénzügyőr Múzeum - Információ
Vám- és Pénzügyőr Múzeum - Schiffer-villa leírása

Kernstok Károly
üvegablakáról

Az üvegablak kitűnő művészetkritikai leírása még 1982-ben megjelent a Művészettörténeti Értesítő 2.számában. Szerzői: Gábor Eszter - Nagy Ildikó - Sármány Ilona. Ebből közlünk néhány részletet.

"Az alakok cselekvés nélküli létezésében a konfliktusmentes harmónia testesül meg... Nem egy valaha volt harmóniát idéz vissza, hanem szinte hisz annak eljövetelében. Az időtlenség és nyugalom biztonsággal és erővel párosul, amelyet az alakok szerkezetessége emel ki. Az a mód, ahogy Kernstok ez idő tájt készült festményein hangsúlyozza az emberi test strukturáltságát, kiemeli a kontúrokat, az üvegablak ólomosztásiban funkcionálisan is értelmet nyer. Az alakokat körülvevő táj és vegetáció aprólékosan dekoratív stilizáltságával ellentétben a figurák belső osztásait a szerkezetesség határozza meg. Kernstok komolyan vette a műfaji kötöttségeket, minden négyzetcentiméternyi felületet pontosan értelmezett, így a forma ebben a műben minden korábbi festményénél kiemeltebb jelentőséget kapott"

(Katt. a kép hat mozgó részletére a nagyításhoz)

Köszönet

Köszönjük a múzeum munkatársainak a közreműködésükért, valamint Dragos Juditnak a küldött fotókért és szöveganyagokért és nem utolsó sorban, hogy a téma szépségére és különlegességére felhivta a figyelmet. A villa többi részletéről külön cikk készül.

Kernstok üveg - Schiffer-villa - Vám- és Pénzügyőrség