A.Mucha, Virágok - Irisz, vázlat és kép

Egy kiállitás kapcsán


2012 július 14-én Alfons Mucha 230 művét állitják ki az USA-ban. Utoljára ilyen nagy méretű Mucha bemutató 1999 ben volt az Egyesült Államokban. (Az ezévi kiállítás helye: National Czech & Slovak Museum & Library, Cedar Rapids, Iowa állam). A művek a prágai Mucha Alapítványtól és Londonból érkeznek.

E cikkben Mucha műveiből adunk izelítőt, forrásaink többek közt a Bibliothèque Nationale de France szabadon felhasználható reprói (Public Domain Mark 1.0) valamint a Dover kiadó által küldött és engedéllyel közölhető nagy méretű képek.

KATT ide a képsorozathoz
KATT a itt erre a képre a képsorhoz és a szöveghez .

Alfons Mucha - Gismonda, részlet

A Sarah Bernhardt kapcsolat

                        KATT a képre a képsorozathoz és szöveghez.


KATT a Párizs feliratra
Vissza


/

A.Mucha - dia
A.Mucha, Virágok sorozat, Irisz, mono
A.Mucha, Virágok sorozat, Irisz
Irisz

Ceruzát kötöttek a nyakába
Alfons Maria Mucha (Dél-Morvaország, Ivančice, 1860. július 24. – Prága, 1939. július 14.) Ismert anekdota, hogy a családja arra figyelt fel, hogy a fiuk hamarabb tud rajzolni mint járni. Ceruzát kötöttek a nyakába, hogy ne keresse, amivel aztán mászkálás közben papírra, földre és általában mindenre rajzolt. Több év múlva a Prágai Szépművészeti Akadémia, rajztehetsége ellenére visszautasította felvételi rajzát, Mucha pedig egy ideig autodidakta módon képezi magát. Végre 1879-ben egy bécsi lap alkalmazza színházi díszletek készítésére.

Fotók helyett - illusztrációk, metszetek
1887 őszén Párizsba költözik, ahol 1888-tól a Julian Akadémiát látogatja. Ebben az időben gyakran kellett nélkülöznie. Illusztrációval kereste meg a megélhetését. A lapok ebben az időben, mivel a fényképeket még kevésbé nyomtattak, metszeteket közöltek az eseményekről, azokat is inkább egy színben, mivel a sokszínű technika sokkal drágább volt. Igy rajzosokból nagyobb volt a szükséglet.

A színes kőnyomatok (kromolitográfia)
A színes kőnyomatok (a kromolitográfia feltalálása nyomán), főleg plakátok formájában a XIX század közepétől voltak jelen Párizsban, illusztrált könyveket reklámoztak, majd különböző előadásokat és árukat is. Az előállításhoz szükséges kontúrrajz és a kevés lehetséges szín szintén a rajzolói tehetséget igényelte inkább, mint a festői színkezelést.

Szerencsés párosítás - vagy nem is annyira?
Mucha rajztehetsége mellett a tökéletességre törekedett, minden illusztrációban művészi célokat is kitűzött magának. Szerencsés párosítás mondhatnánk, csakhogy ez azzal járt hogy amíg az illusztrátorok többsége megelégedve az információ egyszerű vizuális közlésével gyorsan végzett, addig Mucha késő estig dolgozott. Ez később is gondot okozott, amikor saját gyors rajzkészségét ismerve rövid határidőkre vállalt fel munkákat, de jóval többet dolgozott rajtuk.

Koloristák és rajzosok - Gauguin és Mucha
Ha a festőket két csoportra osztjuk, koloristákra és rajzosokra akkor Mucha inkább a rajzosokhoz tartozik. Az arabeszkekben, hullámos-lendületes vonalakban gazdag Art Nouveau amúgy is épp ezt a típust helyezte előnybe. Mucha írja le a kedves történetet, hogy Gauguin a Mucha műhelyben dolgozva - amit a ma már közismert festő egy nehezebb periódusában ajánlott fel neki - szóval Gauguin, aki kolorista volt, amikor egy képével nem volt megelégedve, felkiáltott: "Ha legalább rajzolni tudnék!", és földhöz vágta a képet.

A.Mucha, Virágok sorozat, Irisz, részlet
Nadar képe Sarah Bernhardtról - A.Mucha színházi plakátja, Gismonda - Sarah Bernhardt mint Theodóra
A.Mucha, Gismonda, 1894

A MAXIMÁLIS MÉRETHEZ KATT A KÉPRE

Évvégi megrendelés

Karácsony táján jött a megrendelés, Brunoff nyomdaigazgató részéről, Sarah Bernhardtnak új plakátra van szüksége (Sardou: Gismonda - egy bizánci történet Sarah Bernhardt főszereplésével) ami Újév első napján már az utcán kell legyen.

"Ilyen rajzokkal nem foglalkozunk"

Mucha a kávéházi asztal márványlapjára vázolta fel a Gismonda színdarab plakátvázlatát, de amikor az eredeti méretű terv teljesen elkészült, a fogadtatása egyáltalán nem volt bíztató. A megszokott plakátoktól ugyanis mindenben eltért. "Ilyen rajzokkal nem foglalkozunk, ön feleslegesen dolgozott." mondta a nyomda litográfusa.

Egy addig szokatlan plakát stílus

Rendkivüli mérete (74.2 x 216 cm) pontosabban magassága miatt csak több darabból lehetett összerakni, keskenységére sem volt példa eddig, a jól bevált erőteljes színezés helyett ez visszafogott pasztelszínekben készült, a mozgalmas alakzatok helyett pedig egy bizáncias, tehát régies stílusú merevebb alakot látunk. De mivel már határidő volt, a plakátot konflissal elküldték a szinházba, döntsön a színház. December 28-án megjött a válasz, a színház elfogadta.

"Ez úgy rossz, ahogy van"

Mucha ekkor nekilátott, a felső részt kőre rajzolta meg, mire kész volt már elvitték nagy sebességel nyomtatni, az alsó részt valahogy hozzárajzolta. Mire a plakát összeállt, a nyomdaigazgató, Brunoff is megérkezett vidékről érdeklődni, hogy megy a munka. Ő most látta először a plakátot nagy méretben. "Uram Istenem! Ez úgy rossz, ahogy van" de hát határidő volt, elvitte a szinházba.

A siker

Muchát nemsokára hívták a színházból. A plakát már ki volt függesztve, Sarah Bernhardt ott állt, nem tudta levenni róla a szemét. Teljes siker. Január elsején a plakát nagy feltűnést keltett mérete miatt is, hogy teljesen közvetlen emberi alaknak tünt, amint az isteni Sarahot e magasztos pózban mutatta, diszkrét színekben. Már akkoriban is, egyesek hazavitték a plakátot, Sarah Bernhardt pedig nemsokára 8000 darabot rendelt saját magának. Sejtette, hogy felmegy az ára a gyűjtők körében... (A MAXIMÁLIS MÉRETHEZ KATT A KÉPRE)

(A történetet Jiří Mucha írja le több oldalon, Alfons Mucha című könyvében)

A.Mucha, Gismonda, 1894
A.Mucha, Sarah születésnapjára, 1894

Szülinapi plakát Sarahnak

Mucha tehát feltört az ismeretlenségből és ő lett Párizs ünnepelt plakátfestője. Ebben nagy szerepe volt a századvég nagy színésznőjének Sarah Bernardtnak. Mucha kialakította róla e karcsú, magas és magasztos alakot, mozdulatlan tartással, de mozgalmas vonalakkal és fodrozó ruharedőkkel. Ezzel maradt meg a színésznő alakja az emlékezetnek mind a mai napig. A következő év sikeres darabjai - és plakátjai - A kaméliás hölgy és Lorenzaccio (lásd a köv. képeket - KATTintásra maximális méretben is - itt e diasorozatban)
Sarah Bernhardt, Nadar felvétele

Mucha, Sarah Bernhart arcáról

"Sarah mindig szégyellte kissé alacsony homlokát" írta Mucha hajdan, "és rengeteg hajjal takargatta gondosan. Főleg azért, hogy kihangsúlyozza szemeit... Figyelemreméltó volt a szája: szép arányos ajkak, a felsőn tiszta barázdával. Amikor összezárta, szinte egyenes vonalban simultak össze, csak sarkai íveltek fel enyhén. Az alsó ajka kissé előre állt, és erős állával együtt hajlithatatlan jellemet sejtetett..."

(Idézet Jiří Mucha: Alfons Mucha című könyvében)

KATT a képekre, majd KATT vissza A.Mucha, A kaméliás hölgy, 1896

A.Mucha, Lorenzaccio, 1896

A.Mucha, A kaméliás hölgy, 1896
A.Mucha, Lorenzaccio, 1896
Milyen volt a századfordulós nő... Szöveg munka alatt.
Jules Chéret (1836 – 1932), Savon Cosmydor , 1891, Cosmydor szappan plakátja

Jules Chéret (1836 – 1932)

Chéret, a modern plakátok atyja - elnevezés teljesen jogos. Nemcsak, hogy technikai újító - a grafikai stúdiójában a többszínű litográfia bevezetője - de művészileg is rendkívüli. Plakátjaiban a francia Belle Époque megtestesítője. A levegőbe emelkedő kecses alakjai, a komplementer társítású vidám színei, az örvénylő vonalai vizuális forradalmat váltanak ki Párizs utcáin. Általa a francia rokokó frivol hangulata éled újra, de ugyanakkor az art nouveau plakát indul útjára. Monet az "utca Watteau-jának" nevezi, és Chéret tényleg csodálta a francia rokokó festészet nagymesterét.

A maximális mérethez KATT erre a képre Jules Chéret (1836 – 1932), Savon Cosmydor , 1891, Cosmydor szappan plakátja
Jules Chéret (1836 – 1932), Savon Cosmydor , 1891, Cosmydor szappan plakátja

'Chérettes'

Chéret mint a "nők felszabadításának atyja" is ismeretes, az addigi puritán, vagy prostituált női plakátfigurák helyett egy vidám, elegáns és merész öltözetű, szabad szellemű női alakot rajzol, aki ha kedve tartja függetlenül mulat, vagy akár cigarettázik. Chéret modellje egyébként egy dán színész- és táncosnő Charlotte Wiehe volt, többnyire táncolva, nevetve, felelőtlen pózban látjuk viszont. Alakja népszerű lett, divattá vált, elnevezték "La Chérette"-nek. A Chéret plakát légköre valóban a széditő, gyöngyöző és felelőtlen boldogság világa. (KATT a közbelső képre)


Jules Chéret (1836 – 1932), Savon Cosmydor , 1891, Cosmydor szappan plakátja
Pierre Bonnard. (1867 – 1947). La revue blanche 1894, Folyóiratborító

Pierre Bonnard (1867 – 1947)

Ha van festőcsoport, ami az art nouveau stílushoz kötődik, akkor az a francia Nabis (Próféták) csoport. Ennek a tagja volt Bonnard, barátja Vuillard és mások, pl. 1894-től Rippl-Rónai József is. A Nabis tagjai, mint általában a szecesszió művészei, az alkalmazott művészeteket egyenrangúnak tekintették, dekoratív pannókat, illusztrációkat, üvegablakokat, stb. készítettek. Bonnard a többiekkel együtt vonzódott a japán fametszetekhez, innen a sík, egyszínű felületek és a körvonal különleges szerepe. Több plakátot is készített, ezeken a teljesen egyszínű felületek dominálnak.

A maximális mérethez KATT erre a képre Pierre Bonnard. (1867 – 1947). La revue blanche 1894, Folyóiratborító
Pierre Bonnard. (1867 – 1947). La revue blanche 1894, Folyóiratborító

Kevéssel sokat

Bonnard, akit úgy jellemeztek, hogy ő a legjapánosabb Nabis tag, itt a japán metszeteknél is kevesebb eszközzel tud sokat kifejezni. A főszereplő, a La revue blanche folyóirat olvasója, egy finom, dekoratív hölgy. Kifinomultságát kontrasztként is érzékeljük a durva kis rikkancs mellett, valamint a háttérben levő testes olvasóval szemben. A hölgy félig elrejti arcát, de ugyanakkor vonzó pillantását is látjuk. Bonnard legtöbb képe humort és játékosságot tükröz. Az a betű pl. "megsimogatja" a hölgy lábát, ami több mint egy egyszerű tipográfiai ötlet... (KATT a közbelső képre)


Pierre Bonnard. (1867 – 1947). La revue blanche 1894, Folyóiratborító
Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901) Jane Avril, Jardin de Paris, 1893

Henri de Toulouse-Lautrec
(1864 - 1901)

Toulouse-Lautrec ma mint az új párizsi plakát megteremtője is számon tartott, habár ilyen téren akkor nem volt osztatlanul sikeres. Betegsége miatt is, nem a felhőtlen vidámság festője, szereplőit - az éjszakai élet figurái - sokszor sújtja a sors, de mélyen együtt érez velük. Plakátjai annak ellenére, hogy egyszínű foltokkal fest - japán fametszetek és személy szerint Bonnard hatása is - színesek és mozgalmasak. Ezt a színgazdagságot és dinamizmust eddig csak Chéretnél láttuk, de ezzel Lautrec inkább a modelljei életének belső titkait próbálja kifejezni.

A maximális mérethez KATT erre a képre Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901) Jane Avril, Jardin de Paris, 1893
Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901) Jane Avril, Jardin de Paris, 1893

Jane Avril

Jane Avril (1868–1943) a Moulin Rouge egyik leghíresebb kán-kán táncosnője volt. Hírnevét a plakátoknak is köszönheti, és akárcsak Sarah Bernhard esetében ma Jane Avrilt is már csak a plakátjai révén ismerjük. Annak ellenére, hogy a táncosnő ekkor csak 25 éves, a fényképei alapján csinos arcu, és még sok éven keresztül ünnepelt híresség marad, Toulouse-Lautrec, mint általában a női figurái esetében inkább jellemrajzot próbál adni a személyről és főleg a környezetről. Itt az akrobatikus mozdulat, a dinamikus kompozició, a kán-kán ritmusa az ami inkább meghatározó, az a lendületes mozgás, amire a festőnek nem volt ekkor lehetősége. (KATT a közbelső képre)


Henri de Toulouse-Lautrec (1864 - 1901) Jane Avril, Jardin de Paris, 1893
Théophile Steinlen (1859 – 1923), Comiot Motocycles 1899

Théophile Steinlen (1859 – 1923)

Steinlen Svájcból érkezett Párizsba, ahol Toulouse-Lautrechez hasonlóan otthonosan mozog a városi polgárok környezetében, de amíg Lautrec inkább az éjszakai élet szereplőivel foglalkozik, addig Steinlen a mindennapi pillanatokat ragadja meg, a család és az egyszerű munka is - mint például a vízhordás - gyakori téma lesz nála és mindet realistán sok kedvességgel, színesen ábrázolta. Ezért is volt népszerű a saját korában, abban az időben Lautrecnél is ismertebb. De ezek mellett néha különleges témákkal is foglalkozik. Készít politikai tárgyú plakátokat, vagy azt itt a mellékelt első reklámot, ami hölgyeknek szánt motorkerékpárt hirdet.

A maximális mérethez KATT erre a képre Théophile Steinlen (1859 – 1923), Comiot Motocycles 1899
Théophile Steinlen (1859 – 1923), Comiot Motocycles 1899

A városi lány

A századvég technikája a hölgyeknek biztonságos háromkerekű motorkerékpárral bővül, a társadalmi mozgalmak pedig a női emancipáció mozgalmaival is. E két idea találkozását találjuk itt együtt ezen a reklámplakáton. Rajta egy modern városi lány kiruccanását látjuk, a korabeli elegáns, de kevésbé sportos öltözetben. Amit motorkerékpár nyújt, az a szabadság, a könnyed haladás nagyszerű érzése, azt mutatja be ez a kép. Ahogy ilyenkor minden másról el tudunk feledkezni, (két dolgozó földműves azért jelzi a valós világot) és csak szárnyalunk önfeledten, ami lám a képen kénytelen-kelletlen a kacsákra-libákra is átragad... (KATT a közbelső képre)


Théophile Steinlen (1859 – 1923), Comiot Motocycles 1899
Eugène Grasset (1845 – 1917), plakát előnyomat a Grafton Gallery, London, részére, 1897

Eugène Grasset (1845 – 1917)

Grasset szintén Svájcból érkezik Párizsba. Építésznek tanul Zürichben, de jár Egyiptomban is. Keleties érdeklődése később a japán művészet felé vezeti, az itt mellékelt képen lásd pl. a jobboldali fa rajzát. Sokoldalúságára jellemző, hogy kipróbálja a kerámia, bútor, ólomüveg, szőnyeg, ékszerek, bélyeg műfajait, sőt art nouveau stílusú betűtípust is tervez az 1900-as világkiállításra. Ólomüvegablak terveit a Tiffany cég is megvásárolja. Ismertségét a kereskedelmi plakátainak és illusztrációinak köszönheti. Többek közt növényi ornamens-illusztrációkat készít a Képes Larousse Enciklopédiának, dolgozik a Harper's Bazaar magazinnak, stb.

A maximális mérethez KATT erre a képre Eugène Grasset (1845 – 1917), plakát előnyomat a Grafton Gallery, London, részére, 1897
Eugène Grasset (1845 – 1917), plakát előnyomat a Grafton Gallery, London, részére, 1897

Álomhölgy egy álomkertben

Tündérmese illusztráció. Álmaink hölgye, hosszú, hullámzó, fodrozó hajjal. Idilli kép, de ugyanakkor a jó modor, a jó ízlés szabályain belül. Stílusban Grasset a tartózkodóbb angol századvégi grafika párizsi képviselője, hasonlóan vonzódik a régi, Raffael előtti mesterekhez. Berry herceg kalendáriumának hercegnője modern kiadásban. Egyébként Grasset 12 képes kalendáriumot is készít, hasonló eszményi alakokkal, a La Belle Jardinière áruház ügyfeleinek. Ami az erős körvonalakat illeti, a keleties ornamentika stílusa jut eszünkbe, vagy az ólomüvegek vastagabb rajzolata, és Grasset valóban készített ólomüveget is. (KATT a közbelső képre)


Eugène Grasset (1845 – 1917), plakát előnyomat a Grafton Gallery, London, részére, 1897
Paul Emile	Berthon (1872 - 1909), L'Ermitage képes folyóirat borítója, 1897

Paul Emile Berthon (1872 - 1909)

Berthon a főiskolán Grasset tanítványa volt, ez látható a stílusán is, egyébként a mellékelt képe az előbb látott Grasset képpel egy időben készült. De amig Grasset az Art Nouveau előfutára, addig Berthont, Mucha mellett, vele egyenrangú kiforrott Art Nouveau művésznek tartják. Mindkét művésznél látható, hogy tanulmányozták a japán fametszeteket, valamint a későközépkori növény- és állatvilág ábrázolásokat. Ami viszont Berthonra jellemző, hogy Grasset erőteljesebb színeiből áttér az őszies pasztell színekre, a vonalai habár szintén erőteljesek, sokkal finomabbak. (KATT a közbelső képre a maximális mérethez)

A maximális mérethez KATT erre a képre Paul Emile	Berthon (1872 - 1909), L'Ermitage képes folyóirat borítója, 1897
Paul Emile	Berthon (1872 - 1909), L'Ermitage képes folyóirat borítója, 1897

A végzet asszonya

Ha ezt a női alakot előző Grasset hölggyel hasonlítjuk össze, akkor ez szintén törékeny és idilli, a zajos világtól távol álló "hercegnő" típus, az ártatlanság liliomával, viszont ez annál sokkal vonzóbb, egy ideális boldogságot sugalló és ígérő, a férfi szívet tönkretevő hölgy tud lenni. A stílust illetőleg Berthon elmondja, hogy a természetből elindulva, annak lényegét kívánja visszaadni, nem a részleteket annak minden hajlatával és levelével, hanem harmonikusan meghúzott vonalakkal, a természetnél ha lehet még szebben. A színekben nem riad vissza, hogy egy hölgy haját finom vörösre, vagy akár zöldre fesse, ha a ezt a tónust a kép színkompozíciója megkívánja.

Paul Emile	Berthon (1872 - 1909), L'Ermitage képes folyóirat borítója, 1897
A.Mucha - dia