Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
 
Szecessziós Magazin - keresztes Gyula köszöntése
Városháza oromdísze, Keresztes Gyula rajza

Keresztes Gyula: Marosvásárhely szecessziós épületei

Difprescar kiadó, 2000, Marosvásárhely


Marosvásárhely épületei közül a legimpozánsabbak egyben példát adnak a legszebb magyar szecessziós stílusra. Ha Budapest a századforduló alatt lett világváros, Marosvásárhely kissé később, Bernády György, a "városépítő" polgármestersége alatt (1900-1912) modernizálódott, a szecesszió virágkorában. Ebben az időszakban épültek azok a várost meghatározó épületek, mint a Városháza, a Kultúrpalota, mindkettő Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján, és sok más művészünk közreműködésével, mint Róth Miksa, Körösfői-Kriesch Aladár, Toroczkai Wigand Ede, Nagy Sándor, stb.


Keresztes Gyula könyvében a neves épületek mellett, a kisebb, kevésbé ismert házakról is megadja a fellelhető információkat, a marosvásárhelyi szecesszió szintézisére, teljességre törekedve. Bevezető történelmi és stílusismertető fejezetei után, ritka szorgalommal a városban dolgozó művészekről, mérnökökről, építőkről, mesterekről ad részletes felsorolást. Az épületleírásokat fehér-fekete fényképek és a szerző rajzai egészítik ki.


Ez év tavasszal a városban járva, nem egy ház műértő felújítását láthatjuk, de sok épület áll még kezeletlen, vagy pusztítólag kezelt, "díszeitől megszabadított" állapotban. A restaurálások során, amit az idő csak el fog hozni, remélhetőleg visszakerülnek eredeti formájukba. Ha sokkal díszesebb elemeket is találunk, ahhoz képest mint ahogy a budapesti Lechner, vagy Kós épületeinél látjuk, és hajdan bírálatot is kaptak emiatt, ma már tudjuk, hogy jogosultságukat végül kiérdemelték, mert e díszek, és a sokszor teljes összművészeti alkotások a magyarság öntudatát tartották fent nemcsak a század elején, de főleg Erdély elszakadása után.


Keresztes Gyula az utószóban a következőket írja: "Megnyugvással nyújtom át, kedves olvasóimnak ezt a könyvet, melyet kettős céllal írtam, rajzoltam: hogy a város lakói ismerhessék meg szecessziós épületeinket, és hogy forrásmunkát nyújthassak a város monográfiájával foglalkozóknak.
Azzal a reménnyel adom jelen- és jövőbeli olvasóim kezébe munkámat, hogy talán nem dolgoztam hiába, ha az idő el is végzi a maga rombolásait, ezek a sorok megmaradnak és emlékeztetnek városunknak erre az időszakára"

Keresztes Gyula: Marosvásárhely szecessziós épületei című könyv, Budapesten az Országos Széchényi Könyvtárban is megtalálható (a szerző ajánlatával)
AZ ESEMÉNYRŐL TÉNYSZERŰEN.


2011 Május 26., csütörtök, 17 óra

Keresztes Gyula köszöntése és a
Maros megyei középkori templomok című könyvének bemutatója

Szervező: EMKE Maros megyei szervezete
Helyszín: Vártemplomi Diakóniai Otthon Bocskai-terme
Marosvásárhely, Jókai (Eminescu) utca 28.szám


Az EMKE Maros megyei szervezete rendezésében sorra került eseményen a közismert helytörténész ünneplésére sok marosvásárhelyi gyűlt össze. A jó egészségnek örvendő, kiváló humorú Gyula bácsit az EMKE helyi elnöke, dr. Ábrám Zoltán köszöntötte. A méltatás szövege teljes terjedelmében itt olvasható: e-Népújság.Ro

Az 1955–58 között városi főépítészként tevékenykedő Keresztes Gyula ezután röviden vallott életútjáról.
„Szerencsés embernek mondhatom magam, hiszen 1940-ben minden további nélkül bejutottam a M. kir. József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre. Ma műegyetemnek mondják. Aztán a sors úgy hozta, hogy a diplomavizsgára már útlevéllel kellett mennem...”

További részleteket, Keresztes Gyula eddigi könyveiről, a nyomtatás kálváriájáról és a legfrissebb könyvéről a "Maros megyei középkori templomokról" olvashat a Vásárhelyi Hírlap május 30-i számában


Radó-Ház részlet

Marosvásárhely, Radó-ház,
Toroczkai Wigand Ede manzárd lakásaA fenti kép a vásárhelyi Radó-házról, Keresztes Gyula, Marosvásárhely szecessziós épületei című könyvében található. Idézzük a szerzőt, és kiegészítjük néhány most készült fotóval és mivel Toroczkai Wigand Ede itt lakott a felső szinteken (egyébként sok népies manzárd tetős épületet rajzolt Székelyföldet bejárva), egy Toroczkai lakásbelsővel.

"A 7.szám alatti emeletes lakóházat Radó Sándor tervezte 1912-ben, az utca felső végébe elhelyezve. A bérház nagy magasságával, három szabad homlokzatával impozáns épületként áll a felső saroktelken.Homlokzatai más és más formájú ablakokkal, nyitott és zárt erkélyekkel, oromzatos falkiképzéssel és változatos tetőkiépítésekkel a szecesszió jellegzetes példája. A második emelet három ablaka fölött falmozaik kép díszíti a homlokzatot. A homlokzaton az építész-tervező fantáziájának nagy változatossága érzékelhető.Az épület egyik lakrészét Toroczkai Wigand Ede bérelte, aki lakrésze belsőit saját ízlésére áttervezte, alakította."

Ez utóbbi eseményt örökíti meg egy emléktábla, ami Bartha László jóvoltából és megrendelésére készült nemrégiben, és a Radó ház falán /str. Artei 7. volt Mikszáth Kálmán utca/ került elhelyezésre. Tervezője Kós András (Sztána, 1914. november 4. - Kolozsvár, 2010. június 11.) szobrászművész /Kós Károly fia/


Az ekléktábla román nyelvű változata látható lentebb:

 

Cikkünk szövegforrásai:

Keresztes Gyula: Marosvásárhely szecessziós épületei, Difprescar kiadó, 2000, Marosvásárhely
e-Népújság.Ro
Vásárhelyi Hírlap május 30-i száma

Cikkünk fényképforrásai:

Keresztes Gyula: Marosvásárhely szecessziós épületei, Difprescar kiadó, 2000, Marosvásárhely
e-Népújság.Ro
Bálint Katalin: a Radó-ház színes fotói, Keserű Katalin: Toroczkai Wigand Ede monográfiából Toroczkai Wigand Ede lakásbelső, Wikipédia: a Városháza képeslap és a Kultúrpalota belső.