CS&S
A LaboratóriumA Laboratórium

Történet, képgaléria

 
A laboratórium, 1849

D.G.Rossetti: A laboratórium (The Laboratory), 1849, Akvarell, toll és tinta karcolással, Birmingham Museum and Art Gallery, Wikimedia, public domain

Rossetti első elkészült akvarellje Robert Browning "The Laboratory (Ancient Regime)" című versét illusztrálja, amely a forradalom előtti Franciaországban játszódik. A jelenetet általánosítva a festő szépen érzékelteti a meg nem nevezett nő gonosz és hűvös szenvedélyét, aki felkereste az öreg patikust. (rossettiarchive.org)

E mű témáját Rossetti a British Museumban olvasás közben találta meg, kifejezte a legnagyobb csodálatát és a legnagyobb elismerését Robert Browning művei iránt, amelyeket akkoriban "Harangok és gránátalmák" címen gyűjtött össze. A "The Laboratory" eredetileg a Hood's Magazine and Comic Miscellany-ban jelent meg 1844-ben, és az 1845-ös "Harangok és gránátalmák" ("Bells and Pomegranates") kötetben nyomtatták újra, ahol Rossetti kétségtelenül először találkozott vele és számos más darabbal, amelyeket ő és egész társasága a legnagyobb örömmel egymásközt felolvasott.

Ebben az időszakban Rossetti leginkább Browning verseivel használta ki a hangos olvasásának csodálatos képességét. A P.R.B. szinte valamennyi tagja, híve volt a hangos felolvasásnak, de egyikük sem közelítette meg Rossettit, akinek zenei, modulált hangja még mindig cseng azoknak a fülében, akik emlékeznek arra, hogy milyen lendülettel, szellemességgel és költői elismeréssel vett részt a felolvasásokban.

Szöveg forrás: Dante Gabriel Rossetti by Stephens, Frederic George, London, Seeley and co., limited; New York, Macmillan and co., 1894 --- archive.org. Az iró, Frederic George Stephens, a Preraffaelita testvériség író tagja volt, aki tekinthető a P.R.B. krónikásának is.


 NAGY KÉP ITT... 
 
   Vissza