Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

Keresés: 1900 - 240 találat


A Gyüjtemény Adatbázisban az Iparművészeti Múzeum jelenleg több mint 3000 műtárgyról közöl jó minőségű képet, amihez tárgyismertetést és bibliográfiát is mellékel. Ezzel a magyar múzeumok közt elsőként nyit a webes világban a széles közönség felé egy kényelmesen kereshető, megosztható képeket és információt tartalmazó online rendszerrel.

Kipróbáltuk a rendszer néhány szolgáltatását, keresve elsősorban a szecessziós műtárgyakat. Elsőként az 1900 számot írtuk be a keresőbe, és az 1900-as párizsi világkiállítás épületeiről és a termekről, a kiállított műtárgyakról, valamint magyar és más nemzetek által a kiállításra küldött mintalapokról (ezek ritka csemegének számítanak) kaptunk képi és szöveginformációt.


Összetett keresés.
Készítés ideje: 1895-1920    -    1795 találat


Ezután azokra a műtárgyakra voltunk kíváncsiak melyeket egy adott periódusban készítettek. Ehhez volt hasznos az Összetett keresés funkció. A szecesszióra célozva az 1895 - 1920 periódust kértük ki.

A több mint 3000 műtárgy több mint fele készült 1895 - 1920 közt, vagyis igen sok századfordulós műtárgy nézhető meg, aminek nagyon nagy része szecessziós - illetve art nouveau jellegű.


Keresés: Horti, Pál - 111 találat


Ezután egy kevésbé ismert, jogtalanul elfeledett magyar művész munkáit szerettük volna megnézni. A kereső segített is, megajánlva Horti Pál teljes nevét. Ezután 111 találatot kaptunk. Itt csak néhány mondat a műtárgyakhoz mellékelt szövegekből:

Horti Pál az iparművészet több területén alkotott maradandót. Tervezett és készített kerámiákat, kísérletezett mázakkal, rajzolt könyvdíszeket és címlapokat, ismertek ékszerei és ötvösmunkái is. Sajátos, nemzetközi érdeklődést kiváltó zománc- és patinázó eljárásokat dolgozott ki.

Horti Pál művészetében 1890-től érhető tetten az elfordulás a stilizált, ám természetelvű díszítményektől az Art Nouveau jellegzetes ornamentikája, arabeszkje felé.

Amint a múzeum munkatársai elmondották ez a digitalizálási folyamat első fázisa, több terület még hátra van. A Szecesszió Világnapjára - az akkor megtartandó bemutató előadásra - jelentősen bővül az adatbázis.

Belépés itt Gyüjtemény Adatbázis