Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
Merényi György
írása

A szerző, a Zsolnay építészeti kerámiák kutatója, könyve a "Zsolnay építészeti kerámia a Monarchiában" bőséges fotókkal, táblázatokkal rendszerezve, sok-sok év munkája/kutatása kiadás előtt áll.

Jelen írásában Nikelszky Géza, a rendkívül sokoldalú művész életművét tekinti át, hogy ezzel is szorgalmazza egy bemutató kiállítás és egy önálló monográfia –katalógus- létrejöttét.

Valamennyi kép nagyítható, illetve rákattintva képsorozatot indítKöszönettel

tartozunk a Szabadkai Városi Múzeum segítségéért, és személyesen Hevér Miklósnak, a Szabadka Városházában található Nikelszky Géza tervezte eozin medalionokról készített fotókért. Továbbá köszönet a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben található Zsolnay Étterem üzletvezetőjének, hogy hozzájárult a csempekályha fotózásához és a fotók közléséhez.

Szerzői jog

Az oldalon található szöveg és fotók szerzői jogvédelem alatt állnak, felhasználásuk engedélyhez kötött.


Árkád Bazár, később Illés Áruház. 1. rész

Budapest, VII. ker. Dohány utca 22.A

Vágó László és József által, az 1908-as évben készült épület a szecesszió puritánabb, „bécsies” változatának egyik első hazai építészeti példája. Az Otto Wagner hatás a homlokzat burkolásában is fellelhető: a burkolólapokat eozinos Zsolnay kerámia gombok díszítik, „tartják”. (Vágóék hasonló megoldást alkalmaztak a megsemmisült debreceni Alföldi Takarékpénztár palotáján, illetve a nagyváradi Darvas-La Roche villa homlokzatán. Ez a felületburkolás jelent meg aztán Lechner Ödön egyik utolsó munkáján is, az 1910 és 1911 között épült budapesti, V. kerületi Vermes-házon.) Lásd a fenti képsorozatban a korabeli fotókat, és a homlokzatburkolás részletét mai fényképen.

A

z eozin mázas Zsolnay kerámia feliratok és a karakteres szecessziós figurákból és dekoratív elemekből összeálló, finom színárnyalatokban megjelenő majolika mázas betétek teszik izgalmassá e ház homlokzatát. Ez Nikelszky egyik legkorábbi építészeti kerámia munkája. A kerámia elemek dekoratív formái ismétlődnek a ház homlokzatának valamint lépcsőházi tereinek terrazzo paneljein. (KATT a lenti képsorozatra - 8 részletkép Nikelszky Géza tervrajzaiból és a kerámiák jelenlegi fotói)


Árkád Bazár, később Illés Áruház. 2.rész

Budapest, VII. ker. Dohány utca 22.A

homlokzat dekoratív részleteinek képeiből és az épület belső, Nikelszky inspirálta motívumaiból képgalériát készítettünk. Többek közt érdemes szemügyre venni a cégfeliraton szereplő vidám - gyermekrajzokból stílusából merített - grafikai elemeket. KATT a fenti képre a 42 tagú fotósorozathoz:


Művészettel az ipar felé

"A műipar fölemelése"

G

elléri Mór a fenti címmel tekint vissza az 1910 körüli évekre, (Művészet folyóirat, szerkesztő Lyka Károly, 1915, 1.szám, 56. oldal) megállapítván, hogy megvalósult - főleg a német építészet és iparművészet révén - a művészet óhajtott közeledése az ipar felé. A művészi szabadság megőrzése mellett (Henry van de Velde szempontja) a tipizálás és az ismétlődő, többnyire geometrikus formák tervezése lett a jellemző (utóbbit Hermann Muthesius hangsúlyozta az egykori nevezetes vitán). A századforduló szeszélyesebb vonalú szecessziója a Nikelszky Géza inspirálta alakokon is tisztultabb és egyszerűbb síkformákra, bennük geometrikus mintázatra alakul át.A

fenti kis alakok ruhamintázata: a körök, spirálok, négyzetek, az ismétlődő sorminták is ezt a tendenciát - az építőipar, a gyári kivitelezés által megkívánt egyszerűséget - követik. A funkcionális hatást keltő - a homlokzatról már ismert - kerámia gombok megjelenése a ruhán, a ruha(csempe?)minta sarkaiban, ennek a folyamatnak akár a jelképe is lehetne. Láthatóan az optikailag izgalmat okozó felületeket már tudatosan alkalmazták ezekben az években, itt ezzel is hangsúlyozva a ruha dekorációjának ritmusát. Mindez jól mutatja a szecesszió, immár a XX. századi modernitás felé közelítő újabb irányát.

H

a a századforduló szecessziója még a historikus stílusból vezetett a szabadabb, hullámzóbb formák felé, akkor a tízes évek fordulóján a mértanias ornamentika már a XX. század modern iparművészetét előlegezi meg. A magyar építészetben és annak dekorációjában ez a folyamat Lajta Béla műveivel már korán - világszinten is az elsők közt - kezdődik el, majd a Vágó testvéreknél sikeresen folytatódik, ahogy például itt az Árkád Bazár esetében is.

E

formai változások mögött mélyebb összefüggések is kimutathatóak. Ilyenek munkálkodnak pl: a századforduló buja és szertelen formái - minden kezdeti sikerük ellenére is - ellentmondásban állnak a modern élettel és a technikai fejlődéssel, jelenlétük a formatervezésben megfizethetetlen volt az átlagpolgár számára (a szecesszió első olvasatában luxuskultúra volt). Ez tekinthető tehát leginkább az egyszerűsödés, a változás motorjának...