Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

Színezd ki - katt a képre

C

senkey Éva az Iparművészeti Múzeum Kerámia Osztályának korábbi őre, a Zsolnay kerámiák szakértője mutatta be nemrég a múzeum Zsolnay gyűjteményének legfontosabb darabjait A meghívás a Múzeum Baráti Köre (ami 1913-ban alakult meg, de ma is lehet csatlakozni) részéről történt, személy szerint Mátyásfalvi György kezdeményezésére, akinek ezúton is köszönjük.

  

A fentebb látható és még sok értékes műtárgy nem mindig kerül kiállításra, az Iparművészeti Múzeum rendkívüli rendezvények megszervezésével mutatja meg őket, ez alkalommal a Baráti Kör és az akkor érdeklődők számára. A következő alkalomig - ami reméljük nemsokára lesz - itt idézünk fel Csenkey Éva élményszámba menő bemutatójából néhány műtárgyat és néhány mondatát, gondolatát.

A

mikor a Csenkey Éva által rendezett kiállítás 1985-ban megnyílt Faenzában, a Nemzetközi Kerámia Múzeumban: Magyar szecessziós kerámiaművészet, Zsolnay kerámiák címmel, ez a váza szerepelt a katalógus címlapján. Ez az úttörő kiállítás váltotta ki a Zsolnay kerámiák újrafelfedezését, és ezt követte számos kiállítás a világ szinte minden földrészén.

         

R

ippl-Rónai József több tulipán vázát is tervezett (KATT a felső képekre a sorozathoz, lásd ott a Rippl-Rónai tulipán vázák példányait), amit aztán Pécsen kiviteleztek. A fenti valószínű a pécsi Zsolnay-tervezőkkel közös, az egyik legkülönösebb, legszebb változat, az Art Nouveau mintapéldája is lehetne. Egy váza és egy virág organikus egysége, egy éppen bimbózó, virágot hajtó váza...

A meleg szín, avagy a hidegebb kék a tetszetősebb? Nos, ez a megvilágítástól függ.


A

szakmai adatok: Váza, tulipánlevéllel és -virággal. Fehércserép. Öntött forma, ráillesztett, szabadon mintázott elemekkel. Kétféle opak, fémszínű eozinmázzal festett. Felülete savmarratott, tompa fényű. Formaterv: 1899. Forma: 8. Façon-könyv, 5530 sz.rajz I. Magasság: 23cm, talpszélesség: 8 cm, szájszélesség: 8,5 cm. Iparművészeti Múzeum gyüjteménye, Budapest, ltsz. 21.993. Wartha Vince gyűjteményéből

A

szecesszió mesterei kiállítás termeiben a Rómában is nagy sikernek örvendő műtárgyak, Európa korabeli legjobbjai voltak kiállítva (és lesznek még őszig). Itt még egyet mutatunk be, éspedig azokból a Massier-féle lüszterfestésű kerámiákból, amelyek több világkiállításról is aranyérmet vittek haza. Csak egy a "probléma": a lüszterfestést fényképen, de akár filmen is, nehéz bemutatni... KATT az alábbi képekre, nagyításban sok finomabb részlet jobban látható, élvezhető

         

L

ilásvörös alapon zöldesen csillogó lüszterfestés, világos lila, zöld motívumok. A második képhez, itt lentebb, egy másik leírás társult: finoman festett maratott, matt szürkészöld alap sötétebb lila és kék liliomok, pillangók.

Két megvilágításból eredő két leírás ugyanarról a műtárgyról. Mindkettőnek köze van a valósághoz, de hogy milyen élményt nyújt a helyszínen, miközben közelítünk feléje, ahogy más-más formák más-más fényben és színben tűnnek elő, azt egy állókép nem tudja visszaadni...

         

A

szakmai adatok: Dísztál liliomokkal és pillangókkal. Alkotó: Massier, Pierre Clement (1845-1917). Készítés ideje: 1895 - 1900. Készítés helye: Golfe Juan. Technika: máz felett redukáltan égetett fémlüszter; savmaratott. Méretek: magasság: 5,5 cm, átmérő: 62,5 cm. Iparművészeti Múzeum gyüjteménye, Budapest

A

historizmus nem másolás hanem alkotás volt. Csenkey Éva e markáns kijelentésével értékelte a XIX század utolsó évtizedeinek művészetét, ami egy alkotó folyamat eredménye volt és nem egyszerűen az ismert stílusok és minták új összerakása, ekletikája, amint a nem oly régi felfogás ezt gondolta. Ezt bizonyítja a polcokon látható tárgyak változatossága is.

Zsolnay Vilmos a historizmusának a 1875 és 1883 közötti periódusában folyamatos ismeretszerző, kísérletező munkával újraalkotta az emberiség iparművészetének szépségeit, a kinai porcelánművészet remekeit éppúgy, mint a népművészeti különlegességeket. De ugyanakkor az elfelejtett vagy egzotikus kézművességek technikai és művészi titkait is kutatta. Ennek szellemében kísérletezett a redukáló tűzben színváltó szines mázakkal.

         
A Zsolnay-gyár tervezőit a historizáló művészet mellett, amiben már kidolgozták a floreális stílust, a század utolsó éveiben már a szimbolikus art nouveau nagy hulláma ragadta magával. A modern stílusnak ezt a megfogalmazását a természet motívumainak stilizálása, az érzelem, a vágyak uralma, az analógiás gondolkodásmód jellemezte. (Aki többet szeretne tudni e témában, annak ajánlhatjuk Csenkey Éva könyvét, Zsolnay, Szecessziós kerámiák cimmel, Helikon kiadó, Budapest, 2000)

A

bemutató séta az Iparművészeti Múzeum udvarán zárult. Ma itt látható a Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte épület lanternája. (KATT a képsorhoz)

          


          

Ugyanis az épület 2010 novemberében életveszélyessé vált, állapota miatt sürgős, a közvetlen életveszélyt elhárító beavatkozásokra volt szükség. A kupolát díszítő 11 méter magas, több tonnás súlyú lanternát óriásdaruval leemelték és itt helyezték el. KATT a fenti képekre a Lechner Ödön tervezte finom részletek megtekintéséhez.