Iparművészeti Múzeum
Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

Kiállítások

2013. június 8., szombat 10:00 – 18:00A Bigot-pavilon. Szecessziós épületkerámiák Párizsból

Alexandre Bigot - a francia Zsolnay - szecessziós épületkerámiai mintakollekciója, a Bigot-pavilon, amelyet Radisics Jenő 1900-ban a párizsi világkiállításon a „szecesszió világkiállításán” vásárolt, eddig még soha nem került bemutatásra.

A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeumban

A Rómát nemrég megjárt kiállítás anyagának nagy részét jelentő üveg- és kerámiatárgyak – Louis Comfort Tiffany, Émile Gallé, a Daum fivérek és a Zsolnay-gyár főműveinek – bemutatását ékszerek (René Lalique) és kárpitok (Rippl-Rónai József, Otto Eckmann) kiállítása teszi gazdagabbá.

Gyűjtők és kincsek

Az állandó kiállítás a Múzeum európai rangú gyűjteményének történetét páratlan műtárgyakkal és gyűjteménycsoportokkal mutatja be. Számítógépes játékok és folyamatosan megújuló múzeum- pedagógiai foglalkozások kapcsolódnak a tárlathoz és a műtárgyakhoz. A kiállított kincsek és a koncepció alaposabb megismerését kiadványok segítik: ingyenes leporelló és „Az idő sodrában” című illusztrált díszalbum.Városi séta,

ami az Iparművészeti Múzeumból indul

2013. június 8., szombat 10:30 - 12:30A séta során a résztvevők a Gonda-házat látogatják meg a Práter utca elején (1904-1905), a második állomás a Gutenberg téri Gutenberg-ház (Magyarországi Könyvnyomdászok és Betűöntők Segélyegyletének bérháza 1907), a harmadik helyszín a Váci utcában Korányi Sándor háza (1907-1908). A közös látogatás a Ráday utca elején a Mellinger-házban (1911) zárul. A sétát Rákos Kata művészettörténész vezeti. Kérjük, hogy részvételi szándékát előzetesen e-mailben az alábbi hivatkozáson: e-mail küldés . Max létszám 25 fő.
Tárlatvezetések

2013. június 8., szombat 11:30 – 13:30
Látogatás a kiállításokban Balla Gabriella művészettörténész vezetésével

Épületséta Csenkey Éva művészettörténész vezetésével


Programok

Virágozz, itt a nyár! A szecesszió és a virágok jegyében
11:00-14:00
Családi nap a múzeum udvarán

  1. virágültetés – kertészkedés a múzeum udvarában
  2. virágcserép díszítés
  3. millefiori sütőgyurmából – Hegyessy Lászlóné Mária a Plast-Kitt gyurma kitalálójának vezetésével (a program regisztrációhoz kötött. Várjuk a 10 év fölötti gyerekek jelentkezését az e-mail küldés címen)
  4. virágkészítés papírból – ékszerként viselt virágdíszek
15:00 - 15:30
Kézi vezérlésű programok

Kinect vezérléssel működő múzeumi információs rendszer bemutatója az üvegcsarnokban. Ez utóbbi a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gép előtt ülve, hamarosan lehetővé válhat majd az új Windows-ra készült programok kézmozdulatokkal történő vezérlése is.
Tudományos előadások

2013. június 8., szombat 14:00 – 16:30Prékopa Ágnes:
Rippl Rónai József iparművészeti munkássága

L. Balogh Krisztina:
A kaposvári Szivárvány Kultúrpalota a szecesszió és az art deco fordulóján
SZÜNET

Serfőző Szabolcs:
Szecessziós tárgyak az IM online adatbázisában


Katona Júlia:
A szecessziós Budapest ornamentikája

Az ülőhelyek korlátozott száma miatt az előadásokon való részvételi szándékát, kérjük, legyen szíves előre jelezni az e-mail küldés címen.Iparművészeti Múzeum

Cím: 1091 Budapest, Üllői út 33-37.Telefon: +36 1 456 5121
Családi nap a múzeum udvarán
E-mail: e-mail küldés
Kapcsolattartó: Koncz Kinga, Pataki Judit
Belépés: 800 Ft/fő vagy 2000 Ft/család (max. 5 fő)

             A Szecesszió Világnapja - Iparművészeti Múzeum 2013 június 8