Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

    

Nagy Anita
képes beszámolója

A szerző a CheckMyBudapest blog szerkesztője, jelen képes beszámolót a Szecessziós Világnapra ajánlotta. Meggyőződése, hogy Budapest a legszebb városok közé tartozik és fotósként a blog indításával egyfajta értékmegőrzés és dokumentálás a célja, valamint hogy a megszokottá vált környezetre ráirányítsa a figyelmet.

A szerző beleegyezésével a cikk kiegészült az Intézettől kapott korabeli képpel és az eredeti tervrajzok képeivel valamint az ezekhez tartozó szöveggel, szervesen kapcsolódva az épület bemutatásához.

Köszönettel

tartozunk a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet munkatársainak, hogy lehetővé tették a Lechner Ödön által készített tervrajzok közlését. Az Intézet saját weblapján az épület történetéről itt olvashatunk.

Szerzői jog
Copyright

Az oldalon található képek szerzői jogvédelem alatt állnak, engedély nélkül felhasználni ezeket nem lehet, minden jog fenntartva! All rights reserved!© Please respect artist copyrights, do not use my photographs for any kind of aim without my written permission.
Mesebeli épület

áll már több mint 100 éve a Stefánia úton, aminek Zsolnay mázas teteje talán a legkékebb színben pompázik a világon.

Tegyetek velem egy virtuális sétát a belső terekbe és a tetejére, ahol meglepő dolgokra akadtam. Bár az épület bővelkedik a különlegességekben, arra nem számítottam, hogy például egy világháborús emléket is rejt a legmagasabb pontja...


A

pályázati terv visszafogottsága és a modernebb, művészileg szabadabban kezelt kiviteli terv közti nagyobb különbségre Nemes Márta ad magyarázatot (Lechner Ödön Földtani Intézete - Budapest, 1993) Felhívja a figyelmet Lechner diplomáciai érzékére (ismert konok kitartása mellett) amikor az Iparművészeti Múzeumot ért kritikák nyomán visszafogottabban fogalmaz a pályázati tervben.

V

iszont a megbízás elnyerése után az alaprajzi egyszerűsítésből felszabaduló összegeket a homlokzat igényesebb díszítésére fordítja. Ugyanakkor tudjuk, Lechner önéletrajzi vázlatából, hogy az épp ekkor terjedő szecesszió formai szabadsága, neki is megerősítette egyéni művészi törekvéseit. Idézzük: "Az Európa-szerte megindult modern mozgalom, a 'szecesszió', mely a formaadásnak nagy, gyakran szélsőséges szabadságot adott, erősen segítségemre volt fölszabadulásomnál. A Földtani Intézet és a Postatakarékpénztár tanúi e kor vajúdásának" (KATT a részletes összehasonlító képekhez - 6 kép)


            
Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, Budapest, Stefánia út 14.szám