Szecessziós magazin
Szecessziós magazinFerenc József kritikája

„ Ez a kép nagyon szecessziós !” – mondta némi orrfintorral Ferenc József császár 1901-ben a Műcsarnok téli tárlatának megtekintésén. Kunffy Lajos tizenkét képével szerepelt akkor, köztük a fenti címben jelzett, a király által inkriminált, de feltűnően szép és valóban szecessziós stílusú alkotással.

„ Jól szerepeltem ezen a kiállításon, ami fontos is volt, hogy jövendőbeli menyasszonyomnak, mint festő méltóan mutatkozzam be. Ezt a kiállítást Ferenc József személyesen nyitotta meg, 70 éves volt akkor és még daliás alak. Mi művészek a Képzőművészeti Társulat igazgatóságával fogadtuk. Frakkot kellett öltenünk, így volt akkor előírva. A király egyszerű két lovas nyitott hintóban érkezett tábornoki uniformisában, de minden rendőri asszisztencia nélkül. Wlassics Gyula akkori közoktatásügyi miniszter és Telepy Károly műtáros kalauzolták.”

S

zámolt be Kunffy az emlékezetes eseményről az idős korában megírt memoárjában. Szerelmes volt Tiller Ellába, a szép budapesti zongoraművészbe. Kiállítási sikerrel akart imponálni a jövendőbeli feleségnek. Konzervatív körökben a szecessziós jelző 1901-ben lesújtó volt. Kunffy akkor többségében plein air naturalista stílusú képeket állított ki: édesanyja életnagyságú arcképét, egy kaszáját köszörülő munkás életnagyságú térdképét, a vargai parasztfejeket, a hazatérő somogytúri aratókat. A bretagne-i tengerparton cimű kép magasan a legszebb, legmodernebb műve volt.