Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

Köszöntjük a 100 éves Schiffer-villát, egyik legszebb szecessziós belsőépítészeti épületünket Budapesten. Hatalmas üvegablakok, festmények, szobrok, iparművészeti remekek várják az érdeklődőket. A villában a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum szervezete, a múzeum munkatársai színvonalas előadásokkal ünneplik az évfordulót. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.
A villa címe: Budapest VI., Munkácsy u. 19/B. Telefon: 1/333-4196 Email: muzeum@nav.gov.hu Megközelíthető földalattival (a Bajza utcai megállónál), 4-es busszal és 72-es trolival.

A előadások szombaton 14.00, 17.00, 18.15 kor kezdődnek. KATT a fenti kis képekre a részletekhez. Itt lentebb TOVÁBB, a Schiffer-villáról néhány szó és kép.

Egyéb programok az előadásokon kívül
15.00-tól szecessziós építészeti kincskereső játék kezdődik.
19.00-tól Big Band koncert a Pénzügyőr Zenekarral.


Az előadások a Schiffer-villa halljában lesznek, ami önmagában Magyarország egyik, ha talán nem a legszebb összművészeti alkotása. Ami ma még megmaradt az is példamutató, amit elsodortak a zordabb idők, azt felelevenítik az előadások.

A ház 1910-1912 között épült késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján, aki korának egyik legjelentősebb építésze volt. Nevéhez olyan épületek tervezései kapcsolódnak, mint a Gutemberg-ház, a Gresham-palota, vagy az Árkád Bazár. A Schiffer-villa Vágó egyik legfontosabb műve, tökéletesen egységes alkotás. Az épület mintájául a Josef Hoffmann tervezte brüsszeli Stoclet-palota szolgált. Vágó a magyar avantgarde legkiválóbb alkotóit bízta meg a belső terek kialakításával és díszítésével, melynek eredményeképpen igazi összművészeti alkotás született.

KATT a fenti képekre, ízelitőnek a villából, melyet akadálytalanul megtekinthetünk az előadások közt.Gellér Katalin kutatási területe a XIX–XX. századi művészet, különös tekintettel a romantika, a szimbolizmus és a szecesszió korára. Igy határozza meg az artportal.hu a munkásságának területét és nem hangsúlyozza ki azt, amit feltétlen el kell mondani, hogy visszahozta a köztudatba a sokáig méltatlanul elfelejtett gödöllői művésztelep értékeit. Keserű Katalinnal együtt, másfél évtizedes kutatómunka, számos részpublikáció, és megrendezett kiállítás alapján bemutatta azt a művészcsoportot amely a világszinten az elsők közt a művészetek szintézisére törekedett, a művészet és az élet egységének hitében azt meg is valósította.

A fenti kis képekre kattintva láthatók: egy oldal a legutolsó könyvéből (A magyar szecesszió, Corvina kiadó) valamint Nagy Sándornak néhány alkotása, akinek Gellér Katalin gyönyörűen illusztrált monográfiát szentelt.Plesznivy Edit, Rippl-Rónai életének és művészetének kiváló ismerője, négy éven keresztül kutatta Földes Máriával együtt a művész terjedelmes levelezését. Ahogy ezt a munkát összefoglalja: "A 2000-től kezdődő és 2004. december 31-ig tartó program alatt a hazai és a külföldi köz- és magángyűjteményekben, archívumokban kutattuk fel a még publikálatlan és már publikálásra került eredeti leveleket, valamint a művészre vonatkozó egyéb dokumentumokat. Ez a munka a Magyar Nemzeti Galériában 1998-ban - általunk megrendezett - Rippl-Rónai József életművét bemutató gyűjteményes kiállítás szerves folytatása volt." (Beszámoló az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok oldalán)

A fenti kis képekre katt., Rippl-Rónai levelezőlapja és néhány szecessziós műve, amelyek azt bizonyítják Rippl mint a szecesszió sok személyisége az iparművészetet egyenrangúan kezelte (könyvillusztráció, üvegablak)


Fémes Beck Vilmos (Budapest, 1885. február 18.–Budapest, 1918. december 16.) kezdetben a szecesszió egyik legelső művésztelepén Darmstadtban dolgozik J. M. Olbrich mellett. 1912-ben a Schiffer-villában, a hall szobrászati díszítésében főműveit alkotta meg. Nagy Ildikó, a művész legjobb ismerője részletes tanulmányt közölt munkásságáról a Művészettörténeti Értesítő 1985 évi 3-4. számában, főszerepet vállal az 1985-es Fémes Beck kiállítás szervezésében a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A hallban közelről is megcsodálhatjuk Fémes Beck Vilmos négy domborművét, egyet itt is bemutatunk előzetesként...

KATT a fenti képekre a nagyításhoz és egy szép részletképhez a mai Schiffer-villából.