Szecessziós magazin

Tartalom:

Klimt emlék-év 2012
Klimt legszebb képei

Klimt emlék-év 2012
Klimt legszebb képei

A kalotaszegi torony
a századforduló művészi szimbóluma

A kalotaszegi torony
a századforduló művészi szimbóluma

Páva, szitakötő, hullámzó haj az art nouveau szimbólumai voltak. Csillogás, mutogatás, élvezetek. Volt viszont egy sajátosan magyar, de teljesen más típus... Tisztességet sugárzó, de egyben mesebeli hangulatú is: a kalotaszegi templom tornya, az "istenadta székely csoda".

A századforduló művészei akik már nem csak Itáliát keresték fel, hanem inkább a magyar népművészet alkotásait, ujjongva fedezték fel Körösfő, Magyarvalkó, vagy például Magyargyerőmonostor tornyait, hímzéseit, faragásait. "Mindannyian járták az országot, s mindannyian vissza-visszatértek a kalotaszegi Körösfőre".

Számos rajz, festmény készült, a torony szimbólummá nemesedett. Majd megszülettek azok a tornyos épületek, amelyre Budapesten, Szlovákiában, Erdélyben büszke az ott lakó. E cikk (katt a fenti címre) kitűnő alkalom, hogy a századforduló ismert nagy művészeinek egy-egy alkotását - egyazon témáról - végignézzük, az őket jól ismerő Keserű Katalin szövegeiből tallózva...

Az 1928-ban épült mozi a világ több egyiptomi mozija közt az egyetlen Magyarországon. Nemrég felújítva a város büszkesége lett.
A cikk szerzői: Molnár Katalin és L.Balogh Krisztina bemutatják történetét, a felújítási munkákat, elemzik stílusrészleteit, sok rajzzal és képpel illusztrálvaKároly krt.14 - A Szevera ház
Kovács Veronika cikke

Károly krt.14 - A Szevera ház
Kovács Veronika cikke


A pesti Szevera ház 1896 körül épült Schannen Ernő tervei szerint. A nagy méretű mozaikjai allegorikus témával, szecessziós stílusban valószinű kissé később készültek el. Ezeket és a ház belső részleteit mutatjuk be.

VAKOK ISKOLÁJA
Nádor Terem

VAKOK ISKOLÁJA
Nádor TeremAz ünnepi programról


Köszöntjük a 100 éves Schiffer-villát, Budapest egyik legszebb szecessziós belsőépítészeti épületét. A múzeum munkatársai színvonalas előadásokkal ünneplik az évfordulót. A szombat délutáni programról, az előadókról olvashatunk ebben a cikkben, több képpel a villabelsőről és az előadók szakmai területeiről. Az előadások ingyenesek, mindenkit szeretettel várnak.Mottó

"Nincs semmi mentségünk, hogy bármit alkossunk, ami nem meglepően szép."

William Morris


A te magazinodA dekoráció, most a XXI század elején ismét aktuális, az ornamentika és a díszítés igénye is visszatért, a szecesszió korszaka felértékelődött. Több olvasónk is küldött képeket és szöveget szecessziós témában Marosvásárhelyről, Pozsonyból, Kaposvárról, Budapestről, Szabadkáról, stb. Amennyiben szecessziós témában szöveget, képeket küldesz szívesen közöljük. Mert ez valóban a te magazinod (is).

Cimünk:

szecessziosmagazin@gmail.com

Itt lentebb lehet válogatni régebbi számainkból, vagy akár téma szerint is.

Téma válogató


Vélemény, infoEmail címe (kötelező megadni, csak így megy el az üzenet):

A mi email címünk :
szecessziosmagazin@gmail.com

Facebook

Friss hírek, vélemények, tetszik :)
A Szecessziós Magazin Facebook oldalán a friss szecessziós eseményekről olvashatunk úgymint kiállitás megnyitók, könyvbeszámolók, séták, stb. Ugyanakkor azonnali vélemények, reagálások, az olvasók közti kapcsolatok helye a Facebook. Válassza itt a tetszik jelet vagy iratkozzon fel itt a Facebookra.

Régi számaink

2011
1.szám

Párizs, 1900
Rippl-Rónai Liszt metszete
Kolozsvári szecesszió
Tóth Szvetlána - tüzzománc
Victor Horta évforduló

2011
2.szám

Bukrán Edit - kerámia
Spiegel Frigyes épület
A Lindenbaum ház kapcsán
A páva az art nouveauban
Keresztes Gyula köszöntése
Rippl-Rónai, valamint új műtárgyak


2011
3.szám

Róth Miksa üveg
Gresham - Balogh Eleonóra üveg
A Bedő-házbeli ólomüvegablak
A nagyszentmiklósi kincsről
Rippl-Rónai, valamint új grafikák2012
4.szám

Bécs és Budapest
Kaposvári szecesszió
Nagy Sándor Pesterzsébeten
A Szenes-ház Budapesten
Körösfői emléktúra
Fiumei mozaik


2012
5.szám

Mucha a rajzzseni
Rozsnyai J. előadása:
Magyar Szecesziós építészet
Márkus Géza, az építő festő
az Olbricht-házról
Plakátművészek, Paris 1900


2012
6.szám

A groteszk
A Kék Templom
Marosvásárhely - Ólomüveg
Tematikus útikönyv
Schiffer-villa ablaka
Spiegel F.: Üllői 21.