Szecessziós magazin
Szecessziós magazin


Nagy Sándor marosvásárhelyi Kultúrpalotához tervezett üvegablak kartonjainak restaurálása

A gödöllői művésztelep alapító tagja, Nagy Sándor 1907-ben telepedett le Gödöllőn családjával és itt élt haláláig, 1950-ig. Hagyatékát, benne a marosvásárhelyi Kultúrpalota díszítésének terveit, kartonjait a Gödöllői Városi Múzeum elkülönítve kezeli, kiállításokra kölcsönzi, állományvédelmét biztosítja, lehetőségeihez mérten szakszerűen tárolja.

Az 1913-ban épült marosvásárhelyi Kultúrpalota a 19. és 20. század fordulójának egyik legszebb szecessziós stílusú épülete. Díszítésén a gödöllői művésztelep szinte minden tagjának keze nyomát felfedezhetjük. Toroczkai Wigand Ede üvegfestményekkel, bútorokkal, Körösfői-Kriesch Aladár freskóval, Sidló Ferenc domborművel, Nagy Sándor mozaikművekkel és üvegfestményekkel járult hozzá az épület nívójának emeléséhez. Nagy Sándor üvegfestményei a magyar népballadák: Kádár Kata, Júlia szép leány, Szép Salamon Sára és Budai Ilona világát jelenítik meg. A fekete-fehér szénrajz kartonokat már régóta ismerhetik mind a kutatók, mind a múzeumlátogatók, hiszen alap darabjai a gödöllői művésztelepet bemutató tárlatoknak. Utoljára 2001-ben állítottuk ki ezeket a műtárgyakat a centenáriumi kiállításon Budapesten az Iparművészeti Múzeumban, amikor is sajnálattal állapítottuk meg, hogy állapotuk miatt további kiállításon így nem vehetnek részt.

             

2008 őszén a Gödöllői Városi Múzeumnak lehetősége nyílt – a Gödöllői Művésztelep Alapítvány támogatásának a jóvoltából - a restaurálások elkezdésére. Ily módon a Kádár Kata üvegfestmény triptychon papír restaurátori munkái elkészülhettek, de sajnos a keretezési munka, a közben felmerülő további költségek miatt nem valósult meg, így a restaurált mű tárolása, installálása nem volt megoldott. 2009-ben adódott lehetőség a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatóságának Múzeumi Szakmai Kollégiuma (600.000 Ft), és 2010-ben a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatóságának Iparművészeti Szakmai Kollégiuma (385. 000 Ft) segítségével a négy elemből álló sorozatot restauráltatni és egységes keretben, a műtárgyvédelmi szempontoknak megfelelően installálni az OSZK-SOROS Könyvrestaurátor Műhely Kft.-ben. Így most hosszú évek után szakszerűen restaurált és keretezett formában gyönyörködhetünk a műtárgyakban. (Katt. a kis képekre - munka alatt)

Őriné Nagy Cecília művészettörténész.

A fenti szöveg átvétel a Gödöllő - Városi Információs Portál-ról Az átvétel, valamint a kartonok bemutatásának lehetősége, a Gödöllői Városi Múzeum engedélyével történt amit ezúttal is köszönünk. (Kezdőlapra vissza - katt ide...)