Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

             Szent László Plébániatemplom
Budapest, X. Szent László tér

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-14-ig várja az érdeklődőket!

Különleges toronyjárásban lehet része szombaton, ahol művészettörténeti, szakrális, kultúrtörténeti érdekességeket hallhat, és megcsodálhatja szeretett városát a Szent László templom tornyából!

                    

A

templom Kőbánya talán legismertebb műemléke. Színes, mázas cserepei már messziről csalogatják az érdeklődőt. 1894 és 1899 között épült Lechner Ödön tervei alapján, eklektikus-szecessziós stílusban. A templom keleties elemeinek színpompáját a vörös márvány, a mintázott téglák, a színes mázas cserépfedés, valamint a pécsi pyrogránit épületdíszek művészi harmóniája biztosítja. A mázas cserepek, a tetőgerinc és tornyok alakos díszei, továbbá a Tandor Ottó által tervezett szószék, keresztelő kút és az oltárok mind Zsolnay-kerámiák, melyek együttese Európában páratlan értékűvé teszi a templomot.
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu lapon

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum
Budapest, VIII. Könyves Kálmán krt. 40.

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-18-ig várja az érdeklődőket!

Vezetett csoportok indulnak minden páros órában (10-16 óráig). A nyitva tartás ideje alatt folyamatosan vetített képek az épület történetéről: 10.30; 12.30; 14.30 és 16.30 órakor Tanévkezdés másként. Tematikus tárlatvezetések az Orbis Pictus - szemléltetés az iskolában című kiállításban.


A

mai könyvtár és múzeum 1911-ben nyitotta meg kapuit mint Tisztviselőtelepi Főgimnázium, a főváros által adományozott "gyönyörű telken". Az oktatási minisztérium Gaal Mózest küldte külföldi tanulmányútra, a legújabb középiskolák tanulmányozására, az ő elképzelése sokban meghatározó volt, közösségi terek, csarnokok, stb. Az épület tervezésével Körössy Albertet bízták meg, aki a Kölcsey Gimnáziumot is tervezte, és sok figurális díszű szecessziós lakóházat is. Az épület szélesen elnyújtott H alak, középen az ünnepélyes előcsarnokok. Különösen szép az első emeletről a másodikra vezető szélesen nyított lépcsőház. A díszítésében, amiből a falakon és mennyezeten nem maradt sok, geometrikus stilizálásban népies állatalakos motívumokat látunk, a fafaragásban hasonló stílusban. A bejáratot sisakszerűen lezárt oszlopok veszik közre, amit a tetőn, a lépcsőházban is hangsúlyosan megtalálhatunk. Az épület részben van felújítva, ha ez a munka befejeződne, az épületet újból a "Tündérpalota" névvel illethetnénk.
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu laponSchiffer-villa / Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum
Budapest, VI. Munkácsy Mihály u. 19/B

A helyszín csak az első napon, szombaton 10-19-ig várja az érdeklődőket!

Rendezvények: 14.00 Séta a Schiffer-villában - 15.00 Vágó József 135 (előadás a villa építészéről) - 16.30 Art Nouveau, Style Liberty, Jugendstil, Modernismo... avagy a szecesszió rövid bemutatása - 18.00 Pénzügyőr Zenekar koncertje. Tárlatvezetés igény szerint.
Folyamatosan: 14.00 órától kezdve: Művészportya - keresd meg az utókor számára elrejtett üzeneteket!; Fesd meg te is a Schiffer-villa szecessziós motívumait!; Üvegfestés a kreatív sarokban, kézműves foglalkozás, kvíz a szecesszió jegyében.


A

ház 1910-1912 között épült késő-szecessziós stílusban, Vágó József tervei alapján, aki korának egyik legjelentősebb építésze volt. Nevéhez olyan épületek tervezései kapcsolódnak, mint a Gutemberg-ház, a Gresham-palota, vagy az Árkád Bazár. A Schiffer-villa Vágó egyik legfontosabb műve, tökéletesen egységes alkotás. Az épület mintájául a Josef Hoffmann tervezte brüsszeli Stoclet-palota szolgált. Vágó a magyar avantgarde legkiválóbb alkotóit bízta meg a belső terek kialakításával és díszítésével, melynek eredményeképpen igazi összművészeti alkotás született. Az eredeti állapotot leginkább a hall őrizte meg. A 13x9,5 m alapterületű és 7,4 m magasságú terem bal oldalfalát 7 m szélességben és csaknem teljes magasságában Kernstok Károly impozáns ólomüveg ablaka foglalja el, amelyet az 1980-as években restauráltak.
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu laponSzéchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola
Budapest, VIII. Vas utca 9-11.

A helyszín szombaton 12-18-ig és vasárnap 10-16-ig várja az érdeklődőket!

Rendezvények: Múltidéző tanóra, vetélkedő, amely játékos formában idézi fel a múlt értékeit. Néhány feladat: szófejtés, szépírás, kereskedelmi számtan, Budapest anno. 15-én 15 óra

              

I

dézet az iskola leírásából: "A Vas utcai 'iskolapalota' az egyik legszebb példája a Lajta Béla tervezte épületeknek. Gyönyörűen festett mennyezetei és fémdomborításai, a eredeti méret eredeti méret bejárati falak jelképes körreliefjei, amelyeknek motívumai egyszerre hirdetik a kereskedelem nemzeti mivoltát (székely és nagyalföldi minták) és nemzeten túli jellegét (mozdony, léghajó, postagalamb stb.), valamint a kereskedelmi iskola feladatait. Épületeit nem elsősorban a népies ihletésű díszítések teszik modernné, hanem a jól működő térkapcsolatok, az épületrészek funkció szerinti szétválasztása. A korszak általános szokása szerint az építész egyben iparművész is, s ezt bizonyítja, hogy Lajta maga tervezte nemcsak a falakat, ajtókat díszítő motívumokat, hanem a bútorokat, berendezési tárgyakat, melyek díszítőelemei összhangban vannak az épületet ékesítő motívumokkal. (www.vasutca.hu)
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu laponVakok Iskolája
Budapest, XIV. Ajtósi Dürer sor 39.

A helyszín szombaton 11-17-ig és vasárnap 11-17-ig várja az érdeklődőket!

Megtekinthető az iskola történetét bemutató múzeum szoba és - természetesen - a Nádor Terem is benne az ország legnagyobb festett ólomüvegablakával. Az eddigi hagyományoknak megfelelően a Nádor Teremben a Kulturális Örökség Napjain mindkét este koncertek lesznek.
Rendezvény: Moltopera Reloaded - az új tagok bemutatkozó koncertje - 2012. szeptember 15. 19:00 - Nádor Terem

                          

B

aumgarten Sándor egyike a legtöbbet alkotott magyar építészeknek. Mintegy háromszáz budapesti és vidéki iskolát tervezett. Egyik legjelentősebb alkotása a Vakok Országos Intézete, magyaros stílusban. Lechner Ödönnel dolgozott együtt többek közt, önállóan is, sokszor a lechneri magyar szecesszió stílusában, mint itt is.
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu laponFasori Református Templom
Budapest, VII. Városligeti fasor 5.

A helyszín szombaton 10-13-ig és vasárnap 12-16-ig várja az érdeklõdõket!

Az Árkay Aladár tervei alapján 1911 - 1913 közt épült templom zömök formáival, mértékadó díszítésével, meghitt, tágas tereivel a századelõ magyar szecessziójának kiemelkedő alkotása.
Rendezvény: Pálúr János orgonahangversenye és rövid tájékoztató az orgonaépítésről, 16-án 16 óra


I

dézet a templom leírásából: "Templomunk alaprajza görögkereszt alakú, melynek száraiban kétszintes karzatsor kapott helyet. A homlokzatot a magyar népművészet ihlette majolika lapok díszítik, amelyek a pécsi Zsolnay-gyárból érkeztek. A belső tér a homlokzatnál és a keresztszáraknál elhelyezett három hatalmas, kapu formájú festett üvegablakon keresztül kapja a fényt. A főablak a századforduló legjelentősebb üvegművészének, Róth Miksának a műhelyéből került ki. Ám a többi üvegablak is legalább ilyen szép mestermunka, ezek, csakúgy, mint a kinti majolikák, a faragott padsorok vagy a hímzésszerű tömörséggel növényi motívumokból megkomponált falfestmények Árkay munkái. A hatalmas, áttört díszű bronz csillár szintén Árkay tervei szerint Miákits Károly műiparos cizellőr alkotása." (www.fasor.hu)
A hivatalos info erről a www.oroksegnapok.hu lapon