Szecessziós magazin
Szecessziós magazin

Joseph Maria Olbrich háza Darmstadban
Zsolnay kerámia dísz

Merényi György készülő könyvéből

M

erényi György könyve a "Zsolnay építészeti kerámia a Monarchiában" (magyar és angol nyelven), a szerző által készített sok-sok fotóval , táblázatokkal-rendszerezve, sok-sok év munkája/kutatása már összeállt. Ami nem egyszerű manapság: könyvkiadó kerestetik. Addig is, e várt könyv kapcsán, itt közlünk egy kis webes ízelítőt, a darmstadti művészkolónia egy neves házáról, az Olbrich-házról, egy-két képpel pluszban is kiegészítve. (Katt a képre a sorozatért)


"E

gyrészt ez a ház a modern villa-építészet egy első példája a bécsi szecesszió vezető egyéniségétől, Joseph Maria Olbrichtől (1867 december 22 – 1908 augusztus 8), másrészt ahogy Merényi György ezt kimutatta és illusztrálta, Zsolnay csempék voltak és maradtak is rajta (az erős háborús pusztítás majd az egyszerűsítés ellenére)


Tervrajzok és a megépített Olbrich-házA

házat a Bécsből ide települt Josef Maria Olbrich tervezte mindjárt a darmstadti művészkolónia építésének elején 1901-ben. Olbrich épületei közt ezt vizsgálva, a ház szerkezete egyszerű, különleges szépségét az arányos homlokzatberendezés és a kevés de ízléses otthonosságot sugalló díszítések adják. Az egyik tervváltozat (Katt. lásd a képsorozatot) kisebb díszítményei a megépített házból elmaradtak. Viszont a házbelső bár szintén modernnek számított abban az időben, sokkal gazdagabb berendezésű.
"A

villa a háborúban találatot kapott és a tetőt egyszerűbb formában építették újjá, így az épület egy szinttel alacsonyabbá vált. Kisebb díszítményeit is elvesztette.


Az Olbrich-ház csempe motívuma

A

Zsolnay burkolat szerencsésen megmaradt, Zsolnay vonatkozása ismeretlen, de a mintát a pécsi gyárban megőrzött fazonkönyvben 2661 fazonszám alatt sikerült azonosítani. Ezt a lapot mutatjuk itt meg:


Í

me hát a darmstadti csempe tervrajza a pécsi fazonkönyvben: igazi szecis csemege. Talán Olbrich tervezte vagy adta az instrukciót, mert sem pro sem kontra bizonyítani igazán nem lehet. Az Olbrich általi tervezés mellett szól, hogy a minta teljesen eltér a Zsolnay gyárban tervezett csempemintáktól.
Az Olbrich spirál motívumok

A

Zsolnay csempén látott mintához hasonlót (egy körbe behajló spirál, spirál és kör kombináció) kerestünk Olbrich művei közt. Katt. a lenti képekre, nézzük meg a mintákat és az amúgy szép szecessziós környezeteket.O

lbrich munkáit, a többnyire szintén darmstadti házainak belső dekorációit megnézve, a hasonló mintákat látva, a következtetés: a fenti feltételezés helyesnek tűnik, Olbrich gondolata van a Zsolnay tervben, akár keze nyoma is, saját tervezése.