Szecessziós magazin
Szecessziós magazin
 
Keresd meg a négy mozgó elemet. Katt a nagyításhoz, majd katt vissza.

Design Túra 2011

A felvétel az évente megismétlődő Design Hét rendezvény alkalmából készült. A szállodákat, múzeumokat, lépcsőházakat és lakásokat érintő szervezett túra során a résztvevők Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező művész kalauzolásával megismerhették az építészeti üveg történeti és kortárs alkotásait, a különböző üvegkészítési technikákat, s fedezhették fel azt a csodát, amely e törékeny és kiismerhetetlen anyagban rejlik.
Itt a Róth Miksa műhely egyik nagyméretű alkotását mutatjuk be a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ból, pontosabban a Kossuth lépcsőházból. (Katt. a kép négy mozgó részletére a nagyításhoz)


Design Hét 2011
Four Seasons Hotel Gresham Palace

Az üvegfestészetről

"Nincs még egy dekoratív művészet, mely oly mélységesen fogná meg lelkünket, mint az üvegfestészet, mert az üvegfestményeken beömlő világosság maga a megszínesített napfény; a tűzben nemesedett szín válik napfénnyé. Ez az oka annak a misztikus hatásnak, mely a dómok üvegfestményeiből felénk árad, mert ellentétben minden egyéb dekoratív festménnyel, melynek anyaga mindenkor holt és változatlan, az üvegfestmény színei az átszűrődő napfényben folyton rezegnek és változnak, irizálnak és ragyognak, aszerint, hogy a fénysugarak behatásai változnak – és ezáltal mintegy élő jelenség hatnak ránk."

Róth Miksa,
Egy üvegfestőművész az üvegfestészetről,
Budapest, 1942
Jótékonysági bál - 1983
(az ablak megmentése)

A történetet Mester Éva üvegtervező, restaurátor, a Kossuth ablak felújítója visszaemlékezéséből idézzük:

"NAGYON RÉGEN KEZDŐDÖTT: 1983-ban, A Gresham-palota katasztrofális állapotú gyönyörű, színes üvegablakaival. Egy részük még a Lánchíd 1945. januári felrobbantásakor tört ki, (a visszavonuló német csapatok 1945. január 17-ről 18-ra virradó hajnalban robbantották fel) a többi piszkosan, vetemedetten, szétszakadt ólomsínekkel hullatta üvegdarabjait. A kevés megmaradt ép mezőt pedig élelmes gyűjtögetők kezdték széthordani. Mint üvegművész-restaurátor, időről-időre visszajártam a helyszínre és szomorúan tapasztaltam gyors fogyatkozásukat. Egyik alkalommal rémülten láttam, hogy kedvencemet, az egyetlen még helyén maradt, mesterien megfestett, szignált portrét - Kossuth Lajosét - körben kifeszegették az ólomfoglalatból. Valaki már kiszemelte magának, s csak a megfelelő pillanatra várt...
Idő nem volt a tépelődésre. Kolleganőm, Stautné Stencer Zsuzsanna tanácsára felvettem a kapcsolatot Ráday Mihállyal, aki azonnal cselekedett. Jótékonysági bált szervezett a Kossuth ablak megmentésére. Az összegyűlt adományokat Ráday Mihály, Czétényi Piroska és mások még ki is egészítették, s így én is a tettek mezejére léphettem: még meg tudtam vásárolni a hiányzó ablakmezők eredeti üveganyagát a mester egykori raktárkészletéből, Róth Amáliától. A saját munkámat természetesen felajánlásként végeztem. A restaurálási és rekonstrukciós feladatokat az eredeti dokumentumok felkutatásával kezdtem, a kiegészítések hiteles kialakításában a lépcsőház megmaradt analóg részletek segítettek. A Kossuth-ablak azóta a Gresham-palota egyik ékessége. "

Az idézet forrása:
Mester Éva: A Díszüveges Csoport
in: A Budapesti Városvédő Egyesület 25 éve
Budapest, 2010

Róth Miksa üveg, Gresham palota, Kossuth lépcső